Best European Wine Book elismerést kapott a TokajGuide

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 11. 30. 09:33

November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en. Komoly magyar siker is született, Ripka Gergely kétnyelvű TokajKalauza European Wine Book kategóriában került februárban a legjobb 4 könyv közé, és kapta meg a rangos Best European Wine Book címről szóló oklevelet november végén.

Ez a siker nem csupán a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is publicitást ad

Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.

Csak italos könyvek közt 26 kategóriában hirdettek győzteseket az elképesztő mély merítésű versenyen. A Les Cordeliers Párizs 6. Kerületében (a Sorbonne Egyetem oldalában) lett idén a jubileumi esemény helyszíne (ahonnan egyébként annak idején szerzetesi konventből francia forradalmi mozgalmat szervezett Danton). Itt adták át a díjakat a győztes könyvek szerzőinek is. Az olimpián kívül nincs más világverseny, ahol ennyi nemzet képviselteti magát és mérkőzik meg, ezért is különösen nagy érdem a TokajKalauzé.
A Gourmand International Awards 1995 óta kerül megrendezésre, idén 25 éves jubileumát ünnepelte Párizsban. A kezdetek óta 225 ország, több mint 45000 kiadványát szemlézte már ételek és italok különféle kategóriái mentén.

“Soha nem hittem volna és nem is vártam, hogy valaha tapsolni fognak majd a kiadványomért. Ma este itt Párizsban champagne-nyal fogok koccintani, de otthon első dolgom lesz egy tokaji aszút bontani, hisz az ünnepi alkalmak legméltóbb bora mindkettő! Köszönöm, hogy okot adtak mindkét palackra ezen a gyönyörű, történelmi helyen.” – mondta beszédében Ripka Gergely, majd így folytatta “Tokajnak minden korban, minden ember számára fontos üzenetei vannak és voltak, így van ez ma is, Tokaj vár mindenkit, hogy felfedezze és rácsodálkozzon egyedi kincseire, ehhez szeretnék én hozzásegíteni minél többeket a világban.”

A gourmet és italos könyveknek szóló díjátadó után egész héten át zajlott Párizsban a World Cuisines Week, amin könyvszemle, az egész világ ízeit felvonultató piaci forgatag és a fenntartható étkezés jegyében kongresszust is tartottak.

 

Kapcsolódó cikkeink