Nemzeti erőforrásaink még az uniós támogatások önerejéhez sem elegendők

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 09. 00:01

Magyarországnak jelenleg nincs az egész országra kiterjedő fejlesztéspolitikája, ráadásul az uniós forrásokat sem úgy használjuk fel, ahogy kellene – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Parragh jelenleg a Gazdasági és Szociális Tanács soros elnöke is, a tanács kedden tűzi napirendjére a magyar fejlesztéspolitika alapkérdéseiről készült tanulmány megvitatását. Parragh László szerint a köztudat jelenleg a fejlesztéspolitikát az európai uniós források elköltésével azonosítja, holott ennél többnek kellene lennie, a nemzeti erőforrások meghatározott célok mentén történő felhasználása is ide tartozna.
A MKIK elnöke megismételte korábbi álláspontját, hogy az ország fejlődéséhez szükség van jövőképre, ezek mentén prioritásokra, célokra, amelyekhez összehangoltan hozzá kell rendelni az európai uniós és  nemzeti erőforrásokat. Jelenleg nincs nemzeti erőforrás a fejlesztésre, az erre a célra fordítható költségvetési források az uniós fejlesztésekhez szükséges önerő előteremtésében kimerülnek, vagy még ahhoz is kevesek.
A GSZT soros elnöke úgy véli: az európai uniós források felhasználásának jelenlegi gyakorlata is hibás logika mentén történik. Magyarország felzárkózó országként a fejlett országokra jellemző logikával használja fel az uniós forrásokat. Példaként említette, egyre több visszajelzés érkezik hozzájuk, hogy az uniós forrásokból megvalósuló beruházások fenntartása több éven keresztül egyre nagyobb gondot jelent, ugyanis a fejlesztés indításakor nem számoltak a fenntartás költségeivel.
Az elnök szerint az európai uniós forrásokat át kellene csoportosítani a valódi gazdaságfejlesztés javára. Jelenleg ugyanis még a gazdaságfejlesztésre szánt kevés uniós forrás egyharmada is közhasznú társaságokhoz megy, ez pedig nem a szolgálja a versenyképességet – közli a piacesprofit.hu.

Kapcsolódó cikkeink