Nemzeti Cégtár: a magyar cégek 98 százaléka mikrovállalkozás

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 03. 11:04

A magyar cégek 98 százalékának árbevétele nem éri el az évi 2 millió eurót, ami az uniós definíció szerint a kisvállalkozás határa, tehát majdnem az összes magyar cég mikrovállalkozásnak számít EU-s mércével. Az elaprózódó cégstruktúra ingoványos gazdasági környezetet okoz – áll a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. (NCT) közleményében.

irodaAz MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény idézi Pertics Richárdot, az NCT vezérigazgatóját, aki szerint “egy egészséges gazdaságban a nagyvállalatok mellett fontos helye van a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is, ám Magyarországon az eloszlás nagyon messze van az ideális állapottól”.

Az elemzés szerint a mikrovállalkozások nagy aránya méretgazdaságossági okok miatt versenyhátrányt jelenthet a világpiacon, továbbá a sokszoros adminisztrációs terhek lassítják az ügyintézést és nyomás alatt tartják a hatóságokat.

Az NCT emlékeztet arra, hogy Magyarországon ma mintegy 600 ezer cég működik, amely a népesség számához viszonyítva magasnak számít: a nyolcszor népesebb Németországban kevesebb mint hatszor ennyi cég működik. A felszámolás alá kerülő cégek aránya Németországban évente 0,74 százalék, Magyarországon 2,16 százalék. A társaságok száma itthon nem nő tovább, de a fluktuáció továbbra is rendkívül magas, a végrehajtás alá kerülő cégek száma is növekszik – írja az NCT.

A cégformákat tekintve a vállalkozások több mint 70 százaléka kft., mivel ez a cégforma adja a legnagyobb felelősségi védettséget a tulajdonosoknak és a cégvezetőknek – fejti ki az NCT. A tapasztalat szerint a megszűnő cégek túlnyomó többsége tartozásokat hagy maga után, s az újonnan alapított vállalatok 80 százaléka korábbi cégekhez kötődik. A közlemény szerint ezek együttesen egyértelműen a felelősséggel való visszaélés elterjedésére utalnak.

A tájékoztatás kitér arra, hogy a cégek alig 1 százalékát kitevő részvénytársaságokhoz fut be az EU-s pályázatok közel 75 százaléka. Pertics Richárd szerint ennek nyilván technikai okai is vannak: sok esetben csak a részvénytársaságok tudnak a pályázati feltételeknek maradéktalanul megfelelni, az arány mégis az egyensúly felbomlására utal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink