Nemzeti bormustra

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 14. 11:11

Az augusztus 20-i ünnep alkalmából a budapesti Váci utca egyik tetőteraszán , száz borász, több mint 250 hazai borkülönlegességét mutatják be az Első Nemzeti Bormustrán. Szentesi József, a Borászok Borásza 2013 elismerés nyertese az est folyamán előadást tart.

A szervezők szerint olyan ősi, feledésbe merült szőlőfajták borai kerülnek most először a nagyközönség elé, amelyeket még soha, vagy több évtizede nem volt lehetőség megkóstolni, és amelyekből mindösszesen pár üveg készül. Ilyen a Tihanyi Kék, a Fekete Muskotály, a Feketefájú Bajor, a Vörösdinka, a Fekete Járdovány és a Csókaszőlő.

A régi fajták mellett lesznek új hibridek, fajtajelöltek, mint például az Albacab, amely most debütál. A fajta érdekessége, hogy a szülőpárok: Rajnai Rizling (fehér szőlő) és Cabernet Sauvignon (kék szőlő). A színét a Rajnai Rizlingtől örökölte, tehát fehér lett. Korai érésű, biztonságosan lehet szüretelni, jó cukorgyűjtő fajta, laza fürtszerkezete miatt ellenáll a lisztharmatnak és egyéb más betegségeknek. A belőle készült bor nagyon testes, gyümölcsös, gazdag íz és zamatvilággal rendelkezik. Illatában és ízében egyaránt megjelenik egy kis csillagánizs. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink