Nemzetek sajtfesztiválja
25 európai országban és az USA-ban készült közel 400-féle sajtot kóstolhatott, aki ellátogatott a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára októberben, ahol szakmai előadások és színvonalas programok várták az érdeklődőket.
A sajtrajongók Kánaánjává változott egy napra a budapesti Folyondár utcai sportcsarnok: egykilónyi parmezánsajt áráért a látogatók órákra belefeledkezhettek a legfinomabb sajtok halmaiba, kóstolhatták korlátlanul végig a műfaj csodáit, és megtekinthették az ország legnagyobb, 168 kilós trappistáját. A rendezvény a gasztronómia szerelmeseinek kívánta széles körben és tematikusan bemutatni a magyar és a nemzetközi sajtok világát.
– Fő célunk a hazai sajtkultúra bővítése, a sajtok iránt érdeklődők tudásának bővítése – mondta el Gábossy Ádám, a fesztivál főszervezője –, ennek megfelelőek voltak az eseményre szervezett programok is. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a kóstolható sajtokról kaphattak információkat. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból tanulhattak. Elindítottuk a Nemzet Sajtja versenyt, amelynek zsűrijét két nemzetközi szaktekintély alkotta, ők választották ki a győztest, aki részt vehet a sajtok Bocuse d’Orjának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen.
A verseny győztese Reményik Kálmán lett Balaton sajt nevű, rövid érlelési idejű termékével, amelyet készítője úgy jellemzett: jól megfogható, elegáns, de ízvilága tejközeli. Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érlelésű kecskesajt kapta, harmadik a Magyaralmási Zrt. Patere lett. //
Kapcsolódó cikkeink
Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszahívja az irodába dolgozóit a Starbucks
Szigorítja a Starbucks a hibrid munkavégzés szabályait: októbertől a vállalat…
Tovább olvasom >Fojtott tempóban: a cégvilág még zsugorodik, de lassul a visszaesés
A hazai cégek száma továbbra is csökken, de a visszaesés…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: több mint 1,5 éve folyamatosan nő a fizetések vásárlóereje
Brüsszel hosszú ideje elhibázott gazdaságpolitikát folytat, a háborút támogatja a…
Tovább olvasom >