Nemzetek sajtfesztiválja
25 európai országban és az USA-ban készült közel 400-féle sajtot kóstolhatott, aki ellátogatott a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára októberben, ahol szakmai előadások és színvonalas programok várták az érdeklődőket.
A sajtrajongók Kánaánjává változott egy napra a budapesti Folyondár utcai sportcsarnok: egykilónyi parmezánsajt áráért a látogatók órákra belefeledkezhettek a legfinomabb sajtok halmaiba, kóstolhatták korlátlanul végig a műfaj csodáit, és megtekinthették az ország legnagyobb, 168 kilós trappistáját. A rendezvény a gasztronómia szerelmeseinek kívánta széles körben és tematikusan bemutatni a magyar és a nemzetközi sajtok világát.
– Fő célunk a hazai sajtkultúra bővítése, a sajtok iránt érdeklődők tudásának bővítése – mondta el Gábossy Ádám, a fesztivál főszervezője –, ennek megfelelőek voltak az eseményre szervezett programok is. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a kóstolható sajtokról kaphattak információkat. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból tanulhattak. Elindítottuk a Nemzet Sajtja versenyt, amelynek zsűrijét két nemzetközi szaktekintély alkotta, ők választották ki a győztest, aki részt vehet a sajtok Bocuse d’Orjának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen.
A verseny győztese Reményik Kálmán lett Balaton sajt nevű, rövid érlelési idejű termékével, amelyet készítője úgy jellemzett: jól megfogható, elegáns, de ízvilága tejközeli. Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érlelésű kecskesajt kapta, harmadik a Magyaralmási Zrt. Patere lett. //
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >