Nemzetek sajtfesztiválja
25 európai országban és az USA-ban készült közel 400-féle sajtot kóstolhatott, aki ellátogatott a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára októberben, ahol szakmai előadások és színvonalas programok várták az érdeklődőket.
A sajtrajongók Kánaánjává változott egy napra a budapesti Folyondár utcai sportcsarnok: egykilónyi parmezánsajt áráért a látogatók órákra belefeledkezhettek a legfinomabb sajtok halmaiba, kóstolhatták korlátlanul végig a műfaj csodáit, és megtekinthették az ország legnagyobb, 168 kilós trappistáját. A rendezvény a gasztronómia szerelmeseinek kívánta széles körben és tematikusan bemutatni a magyar és a nemzetközi sajtok világát.
– Fő célunk a hazai sajtkultúra bővítése, a sajtok iránt érdeklődők tudásának bővítése – mondta el Gábossy Ádám, a fesztivál főszervezője –, ennek megfelelőek voltak az eseményre szervezett programok is. A legkisebbek számára mini sajtüzemet állítottak fel, ahol sajtot készíthettek, tehenet fejhettek, megismerhették a tejelő állatok életmódját. A felnőttek egy applikáción keresztül a kóstolható sajtokról kaphattak információkat. A sajtkészítők pedig a Sajtkollégium előadásain vehettek részt, ahol hazai és nemzetközi szakemberek előadásaiból tanulhattak. Elindítottuk a Nemzet Sajtja versenyt, amelynek zsűrijét két nemzetközi szaktekintély alkotta, ők választották ki a győztest, aki részt vehet a sajtok Bocuse d’Orjának tartott Mondial du Fromage elnevezésű világversenyen.
A verseny győztese Reményik Kálmán lett Balaton sajt nevű, rövid érlelési idejű termékével, amelyet készítője úgy jellemzett: jól megfogható, elegáns, de ízvilága tejközeli. Az ezüstérmet a Bikácsi Sajtműhely Major sajtja, az 5 hónapos érlelésű kecskesajt kapta, harmadik a Magyaralmási Zrt. Patere lett. //
Kapcsolódó cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >K&H: a szolgáltató szektor lendülete némileg ellensúlyozza az ipar akadozását
“A GKI frissen publikált konjunktúraindexe 2 ponttal csökkent a legutóbbi…
Tovább olvasom >