Nemsokára drágább lesz a baromfihús
Hamarosan többet kell fizetnünk a boltokban a baromfihúsért – közli a Baromfi Termék Tanács előrejelzését a Világgazdaság Online. A takarmányok és a hozzájuk kevert kiegészítők drágulása, valamint a munkaerőköltségek emelkedése miatt indokolt az átadási árak emelése – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a szakmai szervezet elnök-igazgatója.
A baromfitartás költségeinek növekedése – legalábbis a takarmányok esetében – még nem számszerűsíthető pontosan, ezért a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója, Csorbai Attila nem vállalkozott arra, hogy a Világgazdaságnak becslésekbe bocsátkozzon az átadási árak várható emeléséről. Bár a búza után a kukorica piacán is jól érzékelhető az emelkedés, de még kérdés, hogy milyen árszinten áll be az egyensúly. A kukoricatáblák képe alapján Magyarországon kifejezetten jó lesz a termés, mert a kritikus időszakokban megfelelő mennyiségű volt a csapadék, de az árat nem a hazai kukoricatermés határozza meg. Márpedig a francia- és a németországi termés az aszály miatt kisebb lesz, és ez felfelé hajthatja az árakat.
Drágult a szója is – a tápok egyik fő alkotóeleme –, és az elmúlt hónapokban megsokszorozódott a takarmányokhoz adagolt vitaminok ára, és az aminosavakért is sokkal többet kell fizetni. A takarmányárakat befolyásolhatják a nagy keverők készletei, vagyis az új áregyensúly szintje mellett az is kérdés, hogy a baromfitenyésztőknek mikortól kell a drágább takarmányt vásárolniuk. Amíg az élőállat-előállításban a takarmányköltségek adják az önköltség körülbelül kétharmadát, a baromfi-termékpálya vágóhídi és feldolgozói szakaszában az élőmunka – minden ágazatban emelkedő – költségének van nagy szerepe.
A bérek a baromfiszektorban is növekednek. Annak érdekében, hogy az ágazat megtartsa a munkaerőt, muszáj ezzel is lépést tartani – jelezte Csorbai Attila.
Az átadási árak emelésénél mindig kérdés, hogy költségeiből az élelmiszer-feldolgozók mennyit tudnak elfogadtatni a kereskedelmi láncokkal, illetve hogy azok mennyit hárítanak át a fogyasztókra. A baromfipiaci szereplők pozícióit mindenesetre erősíti, hogy nő a baromfihús iránti fogyasztói kereslet. Csorbai Attila szerint ennek részben az áfa 5 százalékra történő csökkentése az oka.
Elsősorban a magasabb értékű húsrészek – mint a mell- és combfilé, illetve a kacsa- és pulykahús – forgalma bővült, esetenként két számjegyű mértékben. A BTT elnök-igazgatója szerint a fogyasztás azért is nő, mert a baromfihús az egyik legolcsóbb húsféle, és jól beilleszthető a korszerű táplálkozásba. (vg.hu, Kelemen Zoltán)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel…
Tovább olvasom >Egyre népszerűbbek a víziszárnyasok Magyarországon
A 2022-es visszaesést követően a magyarországi keveréktakarmány-gyártás stabilizálódott, miközben a…
Tovább olvasom >Nehéz évet tudhat maga mögött a baromfiágazat
2023-at nehéz évként értékelhetjük a magyar baromfiágazat számára, ahol több…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >