Németországban véget érhet az alkalmazottak megfigyelése

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 01. 00:00

Sajtóértesülések szerint Németországban sok üzlethálózatnál “napi rutin” a dolgozók törvényellenes megfigyelése. Többek között a Penny, a Lidl, az Edeka és a Plus üzleteiben figyelik titokban a dolgozókat, amit megelégeltek a német ellenzéki honatyák.

A német ellenzéki szociáldemokrata párt jövő héten törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben a munkavállalók adatainak védelmére, ezt közölte a Hamburger Abendblatt című lap a párt szövetségi gyűlési (Bundestag) frakcióvezetőjét, Walter Steinmeiert idézve.
Az új jogszabály gyakorlatilag a munkáltatók kémkedésétől védené a dolgozókat. A párt szerint különösen veszélyes, hogy a munkáltatók visszaélhetnek a dolgozók egészségügyi adataival.
A német Focus magazin éppen vasárnap új értesüléseket közölt arról, miként szimatolt az Edeka egyik kiskereskedelmi hálózata a dolgozók után. A cég állítólag magándetektíveket bérelt fel, akik az értesülés szerint álcázva, hamis ürügyekkel otthonukban meglátogatták – ellenőrizték – a beteget jelentő dolgozókat, illetve átkutatták az alkalmazottak autóit. A detektívek hetente húsz kocsit nyittattak ki a munkából távozó dolgozókkal átvizsgálás végett – közli az MTI nyomán az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink