Németországban sem problémamentes a szakácsképzés
A német szakszervezeti szövetség (DGB) ifjúsági szervezete felmérést készített 14 ezer érintett megkérdezésével a szakképzés helyzetéről – olvastuk a VIMOSZ legutóbbi hírlevelében. – A feltett kérdések többségében a szakácsképzés résztvevőinek értékelése volt a legnegatívabb.

A képzés minőségét rosszabbnak tartják, mint az egyéb ágazatok tanulói
Legtöbbször a szakácsképzésben résztvevők kényszerülnek túlórákra, melyeket sem szabadidővel, sem fizetséggel nem kárpótolnak. A képzés minőségét rosszabbnak tartják, mint az egyéb ágazatok tanulói, különösen a munkaidő és terhelés témakörben értékelik drámainak helyzetüket. Míg az összes képzésen résztvevő mindössze 10%-a tett említést a túlórákról, addig a szállodákban és éttermekben képzetteknél ez az arány 47,4% volt. Az itt tanulók 16,8%-a panaszolta, hogy mindig vagy gyakran képzésidegen tevékenységeket kell végezniük. Az értékelésnek köszönhetően a szakácstanulók 41%-a bontja föl szerződését tanulmányai vége előtt, míg a szállodai szakemberképzésben résztvevők 37%-a.
Az illetékes szakszervezet vezetője, Claudia Tiedge szerint az ágazat a sokat panaszolt szakemberhiányt saját magának kereste. Társszövetségünk, a DEHOGA a szakszervezet kritikáját visszautasította, úgy véli, hogy az ágazat befeketítése helyett közösen kellene erősíteni magunkat egy minőségi képzés érdekében. A legtöbb üzem tisztában van azzal, hogy milyen jelentőségű egy jó képzés a szakemberek biztosítása során. Ők továbbra is hatalmas erőfeszítéseket tesznek és beruháznak ebbe a területbe. A szakszervezet által idézett kutatás a pandémia által sújtott időszakra vonatkozik, amikor 4 hónapon keresztül semmilyen képzési lehetőség nem volt és utána is sok kötöttség befolyásolta a képzési folyamatot, ezek magyarázzák a sok szerződésbontást. Az ilyen sommás ítéletek helyett a konstruktív szociális partnerség segíthetné, hogy egy-egy ilyen megjegyzéssel ne rúgjanak bele azokba a vállalkozásokba és vezetőikbe, akik kiváló képzési munkát folytatnak.
Kapcsolódó cikkeink
VIMOSZ: a tavalyinál jobbak voltak a turisztikai cégek várakozásai szeptemberben
A turisztikai cégek várakozásai az egy évvel korábbinál jobbak voltak…
Tovább olvasom >Nőtt a világ sörtermelése 2022-ben
2022-ben a vártnál nagyobb mértékben nőtt a globális sörtermelés,kezd visszatérni…
Tovább olvasom >Júliusban mérséklődtek a turisztikai cégek várakozásai
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Japán vagy dekadens?
Talán mindkettő. De dizájner banánt sorszámozott termékként – ilyet csak…
Tovább olvasom >Születésnapomra! – A nap videója
A hazai McDonald’s 35. születésnapi montázsfilmjét a mindenkori vendégek és…
Tovább olvasom >