Németországban sem problémamentes a szakácsképzés
A német szakszervezeti szövetség (DGB) ifjúsági szervezete felmérést készített 14 ezer érintett megkérdezésével a szakképzés helyzetéről – olvastuk a VIMOSZ legutóbbi hírlevelében. – A feltett kérdések többségében a szakácsképzés résztvevőinek értékelése volt a legnegatívabb.

A képzés minőségét rosszabbnak tartják, mint az egyéb ágazatok tanulói
Legtöbbször a szakácsképzésben résztvevők kényszerülnek túlórákra, melyeket sem szabadidővel, sem fizetséggel nem kárpótolnak. A képzés minőségét rosszabbnak tartják, mint az egyéb ágazatok tanulói, különösen a munkaidő és terhelés témakörben értékelik drámainak helyzetüket. Míg az összes képzésen résztvevő mindössze 10%-a tett említést a túlórákról, addig a szállodákban és éttermekben képzetteknél ez az arány 47,4% volt. Az itt tanulók 16,8%-a panaszolta, hogy mindig vagy gyakran képzésidegen tevékenységeket kell végezniük. Az értékelésnek köszönhetően a szakácstanulók 41%-a bontja föl szerződését tanulmányai vége előtt, míg a szállodai szakemberképzésben résztvevők 37%-a.
Az illetékes szakszervezet vezetője, Claudia Tiedge szerint az ágazat a sokat panaszolt szakemberhiányt saját magának kereste. Társszövetségünk, a DEHOGA a szakszervezet kritikáját visszautasította, úgy véli, hogy az ágazat befeketítése helyett közösen kellene erősíteni magunkat egy minőségi képzés érdekében. A legtöbb üzem tisztában van azzal, hogy milyen jelentőségű egy jó képzés a szakemberek biztosítása során. Ők továbbra is hatalmas erőfeszítéseket tesznek és beruháznak ebbe a területbe. A szakszervezet által idézett kutatás a pandémia által sújtott időszakra vonatkozik, amikor 4 hónapon keresztül semmilyen képzési lehetőség nem volt és utána is sok kötöttség befolyásolta a képzési folyamatot, ezek magyarázzák a sok szerződésbontást. Az ilyen sommás ítéletek helyett a konstruktív szociális partnerség segíthetné, hogy egy-egy ilyen megjegyzéssel ne rúgjanak bele azokba a vállalkozásokba és vezetőikbe, akik kiváló képzési munkát folytatnak.
Kapcsolódó cikkeink
Kilenchavi csúcs közelében a hangulat a turizmusban
2025 márciusában a turisztikai ágazat szereplői továbbra is alapvetően stabilnak…
Tovább olvasom >Húzóágazat lehet idén a turizmus
A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI-val…
Tovább olvasom >VIMOSZ: optimizmus a turisztikai szektorban
Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >KSH: a turisztikai szálláshelyeken a vendégek száma (1,4 millió) 17, a vendégéjszakáké (3,4 millió) 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit áprilisban
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Újabb hónapban remekelt a turisztikai ágazat
Március után, áprilisban ismét pörgött a turizmus: a vendégek száma…
Tovább olvasom >