Németországnak tetszik a Selyemút kezdeményezés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 05. 11:04

Németország pozitívan viszonyul Kína Selyemút gazdasági övezet nevű kezdeményezéséhez, és részt is vehet megvalósításában – mondta Angela Merkel német kancellár  Berlinben Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélése után.

peking
Kiemelte, hogy Németország szívesen részt vesz a kereskedelmi infrastruktúra fejlesztésére irányuló kezdeményezésben, és reméli, hogy azt átlátható pályáztatási rendszer révén valósítják majd meg.
Németország egy sor ügyben elmélyíti kapcsolatát Kínával, a többi között a nemzetközi terrorizmus elleni harc és az informatikai biztonság területén. Berlin és Peking szorosabban működik együtt harmadik országokban is, ezt jelzi, hogy a kínai államfő látogatása alkalmából megállapodást kötöttek egy vízerőmű felépítéséről az afrikai Angolában – mondta a kancellár.
Hozzátette, hogy afrikai országok mellett akár Afganisztánban is kibontakozhat a német-kínai együttműködés. Már el is kezdte a munkáját Kínában egy német alapítású ügynökség, amely a fenntartható fejlődéssel foglalkozik, ami a további közös munka alapja lehet – mondta Angela Merkel.
Kiemelte: a német kormány elvárja Pekingtől, hogy a német vállalatokat a kínaival egyenrangú szereplőként kezeljék Kínában, és a kölcsönösség alapján mindkét ország biztosítson hozzáférést piacaihoz a másik számára. Ez a német vállalatoknak “nagyon-nagyon fontos” – húzta alá a kancellár.
Arról is beszélt, hogy intenzíven folytatni kell a német-kínai “emberi jogi párbeszédet”, és tovább kell erősíteni a civiltársadalmi együttműködést. A civil szervezetek regisztrációjának ügyében a német politikai alapítványok nyilvántartásba vétele után a német tudományos kutatóintézetek regisztrációjáról is gondoskodni kell – mondta Angela Merkel.
Hszi Csin-ping kiemelte, hogy a kínai-német kapcsolatok utóbbi 45 éve “sikertörténet” politikai és gazdasági értelemben, és a kínai és a német emberek közötti személyes kapcsolatokat tekintve is. Erre az alapra építve most új szakasz, egy “új kezdet” következik az “átfogó stratégiai partnerségben”.
Kína és Németország a gazdaság, a kereskedelem, a pénzügyi rendszer és a beruházások területétől a terrorizmus elleni küzdelemig számos ügyben tovább mélyíti kapcsolatát. Ez a legújabb és legmagasabb színvonalú technológiákra is vonatkozik – mondta Hszi Csin-ping, hozzátéve, hogy a Selyemút kezdeményezés is nagy lehetőség az együttműködés fejlesztéséhez.
A két ország kapcsolatában az “új áttörések” korszaka kezdődik – emelte ki a kínai elnök.
Angela Merkel és Hszi Csin-ping nyilatkozata előtt a két vezető jelenlétében aláírtak egy sor megállapodást. Az Airbus nyugat-európai légiipari vállalat például mintegy 20 milliárd euró értékű szerződést kötött az ágazat legnagyobb kínai állami szereplőjével – China Aviation Supplies Holding Company (CAS) – 140 Airbus repülőgép kínai értékesítéséről.
Hszi Csin-ping és kísérete kedden érkezett Berlinbe. Este a német kancellárral munkavacsorán kezdték a megbeszéléseket, amelyeket szerda délelőtt folytattak, és a megállapodások hivatalos aláírása utáni sajtónyilatkozatot követően munkaebéden folytatnak. A legfőbb témák közé tartozik a G20-csoport pénteken kezdődő hamburgi csúcstalálkozójának előkészítése.
A tárgyalások után a kínai elnök és a német kancellár ellátogat Berlin egyik – a város nyugati részén fekvő – állatkertjébe, ahol felavatják az új pandaházat, és Hszi Csin-ping hivatalosan átadja az állatkertnek kölcsönzött két óriáspandát, Meng Menget és Csiao Pinget.
Az állatok gondozásáról szóló megállapodást is Angela Merkel és Hszi Csin-ping jelenlétében írták alá. A kínai külpolitika fontos részeként számon tartott “pandadiplomáciában” a kitüntetett figyelem és a megbecsülés jele a veszélyeztetett, ritka medveféle példányainak kölcsönbe helyezése. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink