Németország készülő táplálkozási stratégiájának részletein még dolgozni kell
Németországban Cem Özdemir agrárminiszter és szakmai szervezetek részvételével, egy induló tanácskozás keretében megkezdődött a fenntartható és egészséges táplálkozás stratégiájának kidolgozása, bár a hozzáfűzött elvárások között jelentés eltérések mutatkoznak.
A miniszter szerint a táplálkozási stratégia céljában már megegyeztek a koalíciós megállapodás megkötésekor, ami az egészséges és fenntartható étrend megvalósításának egyszerűbbé tételét jelenti a fogyasztók számára. A stratégiának ösztönöznie kellene a nagyobb mértékben növényi alapú étrendet, valamint a cukor-, a zsír- és a sófogyasztás csökkentését. A miniszter álláspontja szerint jó kiindulási pontot jelentene a munkahelyi és közétkeztetés megváltoztatásával kezdeni. A német kormány emellett a stratégiával az élelmiszerpazarlás ellen is szeretne fellépni a „természeti erőforrások megőrzése érdekében”. Ernyőstratégia készül, vagyis a cél az, hogy a már meglévő, specifikusabb jogszabályokat, intézkedéseket és stratégiákat összefogják. Így átfogó jellegével és a mezőgazdasági termelés helyett az egész élelmiszer-rendszerre való fókuszálásával a készülő német táplálkozási stratégia az Európai Bizottság Farm2Fork Stratégiájára emlékeztető megközelítést alkalmaz. A kormány képviselőjének elmondása szerint a stratégiának 2023 végéig kellene elkészülnie, egy széleskörű szakmai és kormányzati egyeztetést követően.
A megbeszélésen résztvevő szervezetek és érintettek képviselői a kormány terveit, annak alapvetéseit tekintve támogatták, ugyanakkor a vele kapcsolatos elvárásaik között azért volt eltérés. Különösen nagy vitát váltott ki az élelmiszerfogyasztásban az ökotermékek által képviselendő arány. A koalíciós megállapodásban az szerepelt, hogy 2030-ra 30 százalékot érjen el az ökotermékek termelése. Az „Ernährungswende Anpacken” nevű, 22 szervezetet tömörítő egyesülés ugyanakkor azt kéri, hogy a közétkeztetésben ez az arány menjen fel 50 százalékra 2023-ig és a növényi alapú étrend megvalósítása is az egyesülés fő elvárása között szerepel. A német gazdák tömörülése szerint viszont a regionálisan előállított termékek szerepét kellene növelni, függetlenül attól, hogy azok ökológiai vagy hagyományos gazdálkodási módszerekkel kerültek előállításra. Ugyanez a szervezet síkra szállt a vegyes étrend melletti elköteleződésért, amit a német élelmiszeripari szövetség is támogat.
Az érintettek abban sem értenek egyet, hogy a táplálkozási stratégiát jogszabályokkal vagy inkább az önkéntességre alapozva kellene megvalósítani. A 22 szervezetet tömörítő egyesülés szerint „irányító” adóztatásra lenne szükség, például a fenntarthatóbb vagy állatbarát termékek kedvezőbb áfájával. A mezőgazdasági termelőket és élelmiszer-előállítókat tömörítő szervezetek ugyanakkor határozottan visszautasítják és a fogyasztók lekezelésének tartják „a fogyasztást befolyásoló büntető adókat”. Az előállítói érdekképviselet az önkéntességet támogatja és a piacgazdasági alapelvekhez való ragaszkodást kéri. Végül képviselőjük azt is hozzátette, hogy a stratégiának figyelembe kell vennie azt a törvényszerűséget, hogy mindig az adott vállalat hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy milyen konkrét intézkedések valósíthatóak meg a cég szintjén.
Forrás: euractiv.com
Kapcsolódó cikkeink
Az EU és a Mercosur-országok politikai megállapodásra jutottak a tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról
Az Európai Bizottság és a Mercosur-országok képviselői lezárták a szabadkereskedelmi…
Tovább olvasom >Magyar biztos felel az állatjólétért az Európai Bizottságban
Hivatalba lépett az új Európai Bizottság. Uniós csatlakozásunk óta először…
Tovább olvasom >Gazdák vonultak utcára Belgiumban az EU-Mercosur megállapodás ellen tiltakozva
Több tucat gazda vonult utcára Belgium keleti országrészében az Európai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >