Németország 50 milliárd eurónyi üzemanyagot válthat ki

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 27. 00:00

Németország jelentős mértékben képes lehet túlteljesíteni az EU által a megújítható energiaforrások 2020-as részarányára kitűzött irányelveket – vélik a német szövetségi megújítható energia szervezet ( BEE) szakértői.

A BEE által összeállított "Roadmap" alapján az EU által kitűzött 18 százalékos részarány helyett Németország a jelenlegi közel 10 százalékról akár 28 százalékra is növelheti a megújítható energiaforrások részarányát teljes energiafelhasználásában, ami évi 290 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás kiváltásához és 50 milliárd euró olaj- és üzemanyag-beszerzési költség megtakarításához lenne elegendő.
A részarány növelése feltételezi a politikai keretfeltételek megteremtését: a szervezet véleménye szerint egyebek között a közlekedésben az elektromos autók támogatása mellett újra kellene gondolni a bio-üzemanyagok támogatási rendszerét is.
A megújítható energiaforrásokra az EU által lefektetett irányelvek 2020-as teljesítése érdekében a 27 tagországnak 2010 június 30-ig nemzeti megújítható energiaforrás akciótervet kell benyújtania Brüsszelnek. A BEE által kidolgozott "Roadmap" a parlamenti és kormányzati döntéshozóknak kíván támogatást nyújtani a megújítható energiaforrások gyors fejlesztéséhez szükséges keretfeltételek megteremtéséhez – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink