Nemcsak az élelmiszerek, de az alapanyagok drágulása is jócskán meghaladta az EU többi országát

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 16. 11:05

Európa legtöbb országában évtizedes rekordokat döntött az infláció tavaly, amelynek tetemes részét az élelmiszerek drágulása adta. Az élelmiszerinfláció pedig nagy részben a mezőgazdasági alapanyagok drágulásának és a gazdák költségnövekedésének tudható be – derül ki az Eurostat friss adataiból. Magyarország abszolút rekorder, de nem csak élelmiszerárban, hanem alapanyagban is.

Az uniós statisztikai hivatal összegzése szerint három fő oka volt az elszálló áraknak:

  1. Orosz-ukrán háború: a konfliktus miatt eluralkodott a pánik a globális piacokon, mivel Oroszország és Ukrajna a gabonafélék, a kukorica, a napraforgó és a műtrágya jelentős exportőr országai, a világ legnagyobb kibocsátói.
  2. Aszály: Európát példátlan aszály és forróság sújtotta 2022 nyarán, amely kárt tett a szántóföldi növényekben, és a kiégett legelők miatt érdemi hatással volt az állattartókra, elsősorban a tejtermelésre.
  3. Infláció: a gazdák önköltségének példátlan emelkedése. Az inputköltségek növekedésére hatással volt az energiaárak emelkedése, valamint a műtrágyahiány. Az orosz fosszilis energiaforrásoktól való függés mellett felhajtotta az árakat a szintén szankciók sújtotta orosz műtrágya importkorlátozása miatt kialakult hiány.

A költségek emelkedését kisebb részben befolyásolta a munkaerő-költség növekedése, és a Covid-19-járvány utóhatásai, valamint egyes termékeknél a csökkenő kereslet – mutat rá az Eurostat nyomán a napi.hu.

 

Kapcsolódó cikkeink