Nem zárt jó évet tavaly az idegenforgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 10. 00:05

2009-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 8%-kal maradt el az előző év értékétől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10%-kal mérséklődött – jelenti a KSH.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemzi. 2009-ben 3,2 millió külföldi vendég 9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.
Az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Olaszország és Lengyelország) csak az osztrák vendégek által eltöltött éjszakák száma emelkedett az előző évhez képest, míg a többi országból érkezőké csökkent.
A belföldivendég-forgalom kétharmadát fogadó szállodákban 8%-os visszaesés figyelhető meg az éjszakák számában 2008-hoz viszonyítva, panziók esetében 14%-os elmaradás következett be.
A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve kongresszusra érkezők együttes aránya 29%, ennek a piaci szegmensnek a vesztesége nagyobb az átlagnál. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 12%-ának elsődleges célja az egészségturizmus volt, ennek köszönhetően 2009-ben a szállodai vendégek több mint egynegyedét a gyógy- és wellness-szállodák fogadták.
2009-ben a legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodáknál figyelhető meg (57%), bár kapacitáskihasználtságuk 4 százalékponttal maradt el a 2008-ban mért szinttől. A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 8 és 11%-kal volt kevesebb, mint az előző évben. A vendégforgalom visszaesése valamennyi turisztikai régiót jellemezte. A kereskedelmi szálláshelyek 2009-ben összesen 222 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 128 milliárd forint volt. Az összes bevétel – 2%-os infláció mellett – folyó áron 10%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.
Kapcsolódó cikkeink