Nem veszélytelen az áruházi csirke
A brit Food Standards Agency élelmiszerellenőrző hatóság 2007-2008-ban végzett felmérése szerint a szigetország hipermarketjeiben kapható csirkehúsok 65 százalékában kimutatható a campylobacter-baktérium, 6 százalékukban pedig a szalmonella.
A csirkehús így Nagy-Britanniában évente mintegy 55 ezer ember megbetegedéséért felelős.
A campylobacteriosis fertőzés leggyakoribb formája a gyomor-bélhurut; a betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal és görcsökkel jár, utóbbiak súlyosak is lehetnek. Szélsőséges esetben halált is okozhatnak, Nagy-Britanniában 2007-ben 80 haláleset történt ezzel összefüggésben.
A baktérium nem kellően átsütött húsokból (is) bejuthat az emberi szervezetbe, de úgy is elkaphatjuk a fertőzést, ha a nyers hús más élelmiszerrel érintkezik. A fertőzés ugyanakkor kivédhető a kések és vágódeszka megfelelő fertőtlenítésével.
A baktériumokat a legnagyobb üzletláncokban – Morrisons, Asda, Tesco, Sainsbury' – is kimutatták – közli a pénzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Újra növekedési pályán a biopiac
A globális biopiac 2023-ban újra növekedési pályára állt, elérve a…
Tovább olvasom >Fejenként 62 kg ételt pazarolunk el évente
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a…
Tovább olvasom >MNB: az árstabilitás a tartós növekedés alapja
A jegybank új vezetése elkötelezett az árstabilitás elérése és fenntartása…
Tovább olvasom >