Nem utasították el a Danone állításait

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 20. 00:01

A Danone meg kívánja erősíteni, hogy néhány híradással ellentétben az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) nem utasította el a Danone-nak az Activia és Actimel jótékony egészségügyi hatásaira vonatkozó állításait.

A hatóság nem döntött a Danone vonatkozó beadványáról – tudtuk meg a Danone közleményéből.
Az egészségre és tápanyag összetételre vonatkozó állítások kapcsán született európai szabályozások nem egyértelmű alkalmazása miatt; és a nemrég bejelentett – az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) által az értékelés kritériumainak és szabályainak tisztázására szervezett – új találkozó (június 1-én) nyomán, a Danone Friss Tejtermék divíziója logikusan úgy döntött, hogy önkéntesen visszavonja két beadványát (A szabályozás 13.5-ös paragrafusa alatt szereplő beadványok az Activia-ra és az Actimel-re vonatkoztak.) A beadványok kapcsán az EFSA értékelése a következő hetekben lett volna esedékes. Tehát nem értékelte még őket a Hatóság.
Az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítások jóváhagyási eljárása egy teljesen új folyamat mind az EFSA, mind az élelmiszergyártók számára. Az EFSA korábbi iránymutatásai, amelyeket 2009 júniusában hozott nyilvánosságra, arra késztettek több vállalatot is, hogy visszavonják beadványaikat, annak érdekében, hogy az új intézkedéseknek megfelelően kerüljenek újra beadásra.
A Danone a kezdetek óta támogatja az európai szabályozás elvét. A beadványok önkéntes visszavonása nem jelenti azt, hogy bármilyen módon változott volna ez a támogatás: ez a lépés csupán a végrehajtás nehézségeire mutat rá. Reméljük, hogy az elkövetkező időszakban és a június 1-i egyeztető megbeszélés eredményeként is létrejön a minden résztvevő által nagyon várt átláthatóbb elvárási és értékelési rendszer – olvasható a közleményben – írja a Privátbankár.

Kapcsolódó cikkeink