Nem tetszik Brüsszelnek a veszteséges áruházak bezárási kötelezettsége

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 26. 11:20

Újabb kötelezettségszegési eljárás indít az Európai Bizottság az Orbán-kormány kereskedelmi szabályozásával szemben, amelynek deklaráltan a külföldi láncok kiszorítása a célja. Most az a szabály vérezhet el, amely két veszteséges év után kiebrudalná a kereskedelmi láncokat az országból – írja a Népszabadság Online.

polc2

A szabály szerint a nagyáruházláncoknak kötelező lenne bezárnia, ha két, egymást követő éven át veszteségesnek bizonyulnak. A 444.hu értesülései szerint az eljárás csak mostanában indult, a Bizottság hivatalosan még nem jelentette be. A Népszabadság viszont úgy tudja, hogy az eljárás ennél lényegesen előrébb jár, brüsszeli forrásai szerint a Bizottság már túl van a magyar kormánnyal az ilyenkor szokásos előzetes egyeztetésen, és az eljárás immár a hivatalos szakaszba lépett. A kormány tehát már kapott hivatalos kérdést, s a válaszra két hónapja van. Ha az nem elfogadható, következik a bírósági szakasz.

A kormány a hipermarketek túl alacsony áraival indokolta, hogy a két éven át veszteséges cégektől megvonja az élelmiszer-kereskedelem jogát, mondván, egyes nagy áruházláncok még a veszteséget is bevállalják, csak hogy minél olcsóbb árakkal versenyezhessenek, és megfojtsák a piac kisebb, hazai szereplőit. Igaz, a szabályozás csak az ötvenmilliárd forint feletti bevételű cégekre vonatkozik. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink