Nem tetszik az Európai Uniónak a szabad pálinkafőzés
Több európai uniós szervezet tiltakozott a házi pálinkafőzés szabályainak magyarországi enyhítése miatt – mondta az agromonitor.hu-nak Piros László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) alelnöke.
Piros azt sem tartja kizártnak, hogy lesz, aki az Alkotmánybíróságon támadja majd meg a jogszabályt. Piros úgy véli: az 50 literig adómentességet kínáló új jövedéki szabályozás egyoldalúan felülírja a Magyarország számára az uniós csatlakozáskor adott derogációt, és más pontokon is ellentétes az EU-joggal. Az adómentes párlatfőzés lehetőségét megteremtő új szabályozást kifogásolta a magyar kormánnyal a tárgyalásokat megszakító Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége is. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a házi pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, így "nem veszik kárba az elhullott gyümölcs, tiszta marad a porta".
Amit ezzel a szabályozással megengedtek előállítani, az nem pálinka – szögezte le Piros, aki szerint az, hogy maga a jogszabály is párlatnak nevezi a terméket, az a törvény egyetlen erényének tekinthető. Pálinkát ugyanis a hatályos pálinkatörvény szerint csak Magyarországon termelt gyümölcsből, szőlőből és törkölyből lehet előállítani, míg a múlt héten elfogadott jogszabály szerint borseprőből, borból, sörből és gabonából is – a gyümölcs pedig akár import is lehet. Nem szól az új jövedéki szabályozás az édesítés és az ízesítés tilalmáról sem, ami pedig a pálinkánál egyértelmű szabály.
Könnyen megeshet ugyanakkor, hogy az EU visszavonatja a szabályozást. Már több szervezet – köztük az Európai Szeszipari Szövetség – jelezte kifogásait, és a nyári szünet után valószínű, hogy újra terítékre kerül a téma Brüsszelben.
A jogszabály változásával az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról, legyen szó lekvárról vagy pálinkáról – fogalmaz a Vidékfejlesztési Minisztérium. A törvénymódosítás elsősorban arra szolgál, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését, illetve lehetővé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szőlő törkölyének házi hasznosítását – írja az agromonitor.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >