Nem tesz jót az irodapiacnak a hibrid munkavégzés

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 27. 10:51

A pandémia hatásai még évekkel a globális egészségügyi válság után is érzékelhetők az amerikai irodapiacon. A Moody’s legújabb jelentése szerint 2026-ra várhatóan az amerikai irodaterületek közel negyede áll majd üresen, ami jelentős ingatlanérték-csökkenést idézhet elő.

A home office nem tesz jót az irodapiacnak

A távmunka iránti töretlen népszerűség és a hibrid munkavégzési modellek elterjedése hatalmas nyomást helyez az irodabérleti piacra. A jelentés szerint az üresedési ráta, ami jelenleg 19,8%-on áll, 2026-ra várhatóan eléri a 24%-ot az Egyesült Államokban. Ez a növekedés közvetlenül befolyásolja az irodabérbeadók bevételeit, melyek akár 8-10 milliárd dollárral is csökkenhetnek a következő években.

A Moody’s szakértői szerint ez az üresedési ráta növekedése mintegy 250 milliárd dollár nagyságrendű ingatlanérték-csökkenést eredményezhet. Ez a visszaesés különösen érzékenyen érinti azokat a fehérgalléros ágazatokat, mint a pénzügyi szektor, az információs technológia és az ingatlanpiac, ahol magas a távmunkában dolgozók aránya.

Az elemzés kiemeli, hogy a hibrid munkavégzés következtében körülbelül 14%-kal kevesebb irodaterületre van szükség az irodai dolgozóknak, mint a világjárvány előtt. Ez a trend további csökkenést jelez előre, hiszen a munkáltatók egyre inkább hosszú távú bérleti szerződésekről rövidebb távú és rugalmasabb megoldások felé orientálódnak, például a co-working megállapodások felé.

A nagyvárosi irodák kihasználtsága jelenleg csak a járvány előtti szint felénél tart, ami jelzi, hogy a vállalatok egy része véglegesen átállt a távmunka modellre. Emellett a megnövekedett hitelköltségek és a kereslet visszaesése különösen a régebbi épületek piaci helyzetét rontja.

Ezek a kihívások ugyanakkor új lehetőségeket is teremtenek az ingatlanszektorban. A piaci helyzet átalakulásával az ingatlantulajdonosoknak innovatív megoldásokat kell találniuk, mint például az irodaterületek átalakítása lakóingatlanná vagy más funkciójú épületekké, amelyek jobban megfelelnek a jelenlegi piaci igényeknek.

Az amerikai irodapiacon végbemenő változások tehát komoly kihívások elé állítják az ingatlanszektort, de egyben lehetőséget is biztosítanak a piaci szereplők számára, hogy újragondolják és újraértékeljék befektetési stratégiáikat a megváltozott munkavégzési szokások fényében.

Kapcsolódó cikkeink