Nem sikerült a debreceni húsüzem megmentése

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 09. 12:42

Megállapodással zárult ugyan a szlovák Penta tulajdonában lévő Debreceni Csoport Húsipari Kft. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) közötti legutóbbi megbeszélés, de a cég a tárgyalások során fenntartotta álláspontját, hogy a magyarországi húspiaci helyzet, az eredményesség javítása és a megmaradó munkahelyek megőrzése érdekében szükséges a vállalat átszervezése, ennek során a debreceni telephely bezárása – olvasható abban a közleményben, melyet a társaság juttatott el a Szabad Föld Online-hoz.

A vállalat ebben megerősíti korábbi döntését, miszerint a debreceni termelés több mint 90%-át a megmaradó három magyarországi üzemébe helyezi át. Ezzel a termelés Magyarországon marad, a vállalat erős piaci helyzetét megtartja.

A HDSZ ugyancsak fenntartotta álláspontját, miszerint tiltakozik a debreceni húsüzem bezárása ellen és kifejezésre juttatta, hogy beruházással feltehetően elkerülhető lenne a munkahelyek megszüntetése. A tárgyalás eredményt is hozott: a felek kárenyhítést szolgáló Szociális Intézkedési Tervet írtak alá. Abban állapodtak meg, hogy többek között a vállalat lehetővé teszi a munkavállalók korengedményes nyugdíjazását, elősegíti a cégen belüli és kívüli elhelyezkedést és kárenyhítő többletjuttatást fizet.


Április közepén felmerült, hogy hivatalosan is vizsgálnák a Penta itthoni terjeszkedését. Jakab István, a parlament alelnöke is nyilatkozott: szerinte „súlyos helyzetet idéz elő”, ha csak azért vette meg ezeket a társaságokat a befektető, hogy Szlovákiába helyezzék át a termelést, és “onnan kívánja egyébként kontrollálhatatlan termékkel a magyar piacot ellátni”. Ezért – tette hozzá – az agrártárca illetékesei, az egyes cégek képviselői és az érintett önkormányzatok bevonásával “folyik a cégcsoport eddigi tevékenységének értékelése”. A Penta által megszerzett öt üzem közül gyakorlatilag valamennyi korszerű technológiával rendelkezik, minőségi alapanyagból is elegendő van az országban – áll a cikkben.

Korábbi hírek szerint a debreceni önkormányzat szeretné megmenteni a helyi húsipart, s elkerülni, de legalábbis elodázni a húsüzem bezárását. Erről Papp László (Fidesz), stratégiai alpolgármester nyilatkozott nemrégiben, amikor Pajna Zoltán (Fidesz), gazdasági alpolgármesterrel Szolnokon egyeztettek a Debreceni Csoport Húsipari Kft. cégvezetőjével. Szűcs Viktor arról tájékoztatta a városvezetőket, hogy a szlovák tulajdonos döntése alapján a céget jelentősen átszervezik, az állatok vágása külföldre, Losoncra kerül, ezért a mosonmagyaróvári és a debreceni húsüzemet is bezárják.

Papp László ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Debrecen számára elfogadhatatlan a csaknem 400 dolgozót foglalkoztató húsüzem bezárása – ami a nagy hagyományokkal rendelkező helyi húsipar megszűnését is jelentené -, mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy erről előzetesen nem egyeztettek az önkormányzattal – közli a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink