Nem sikerült a debreceni húsüzem megmentése
Megállapodással zárult ugyan a szlovák Penta tulajdonában lévő Debreceni Csoport Húsipari Kft. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) közötti legutóbbi megbeszélés, de a cég a tárgyalások során fenntartotta álláspontját, hogy a magyarországi húspiaci helyzet, az eredményesség javítása és a megmaradó munkahelyek megőrzése érdekében szükséges a vállalat átszervezése, ennek során a debreceni telephely bezárása – olvasható abban a közleményben, melyet a társaság juttatott el a Szabad Föld Online-hoz.
A vállalat ebben megerősíti korábbi döntését, miszerint a debreceni termelés több mint 90%-át a megmaradó három magyarországi üzemébe helyezi át. Ezzel a termelés Magyarországon marad, a vállalat erős piaci helyzetét megtartja.
A HDSZ ugyancsak fenntartotta álláspontját, miszerint tiltakozik a debreceni húsüzem bezárása ellen és kifejezésre juttatta, hogy beruházással feltehetően elkerülhető lenne a munkahelyek megszüntetése. A tárgyalás eredményt is hozott: a felek kárenyhítést szolgáló Szociális Intézkedési Tervet írtak alá. Abban állapodtak meg, hogy többek között a vállalat lehetővé teszi a munkavállalók korengedményes nyugdíjazását, elősegíti a cégen belüli és kívüli elhelyezkedést és kárenyhítő többletjuttatást fizet.
Április közepén felmerült, hogy hivatalosan is vizsgálnák a Penta itthoni terjeszkedését. Jakab István, a parlament alelnöke is nyilatkozott: szerinte „súlyos helyzetet idéz elő”, ha csak azért vette meg ezeket a társaságokat a befektető, hogy Szlovákiába helyezzék át a termelést, és „onnan kívánja egyébként kontrollálhatatlan termékkel a magyar piacot ellátni”. Ezért – tette hozzá – az agrártárca illetékesei, az egyes cégek képviselői és az érintett önkormányzatok bevonásával „folyik a cégcsoport eddigi tevékenységének értékelése”. A Penta által megszerzett öt üzem közül gyakorlatilag valamennyi korszerű technológiával rendelkezik, minőségi alapanyagból is elegendő van az országban – áll a cikkben.
Korábbi hírek szerint a debreceni önkormányzat szeretné megmenteni a helyi húsipart, s elkerülni, de legalábbis elodázni a húsüzem bezárását. Erről Papp László (Fidesz), stratégiai alpolgármester nyilatkozott nemrégiben, amikor Pajna Zoltán (Fidesz), gazdasági alpolgármesterrel Szolnokon egyeztettek a Debreceni Csoport Húsipari Kft. cégvezetőjével. Szűcs Viktor arról tájékoztatta a városvezetőket, hogy a szlovák tulajdonos döntése alapján a céget jelentősen átszervezik, az állatok vágása külföldre, Losoncra kerül, ezért a mosonmagyaróvári és a debreceni húsüzemet is bezárják.
Papp László ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Debrecen számára elfogadhatatlan a csaknem 400 dolgozót foglalkoztató húsüzem bezárása – ami a nagy hagyományokkal rendelkező helyi húsipar megszűnését is jelentené -, mint ahogy elfogadhatatlan az is, hogy erről előzetesen nem egyeztettek az önkormányzattal – közli a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ügyfélszolgálati központot nyitott a Fressnapf-csoport Pécsen
Ügyfélszolgálati központot nyitott Pécsen a hobbiállat-eledelek és -felszerelések forgalmazásával foglalkozó…
Tovább olvasom >A DHL duplájára növelt, bioüzemanyaggal hajtott kamionflottával érkezett a Hungaroringre, a Forma 1®-es hétvégére
A DHL és a Forma-1® már Mogyoródon van, a július…
Tovább olvasom >A Lidl lett a vásárlók kedvenc áruháza
Ismét a vásárlóknak köszönhetően kapott rangos elismeréseket a Lidl Magyarország.…
Tovább olvasom >