Nem ortodox a kormány pénztárgép-ügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 06. 12:10

Mégis elhalasztja a pénztárgépek bekötésének határidejét a kormány: a kisvállalkozások ehhez nyújtott állami támogatásának sem lesz feltétele, hogy a NAV-val online kapcsolatra képes pénztárgép már üzemeljen a boltban. Az eredeti határidő december 31. lett volna, ám – mint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte – módosítanak ezen a határidőn.

penztargep-LSK

“Nem vagyunk ortodoxok” – mondta a miniszter, hozzátéve: “nem az életet kívánjuk a jogszabályokhoz igazítani, hanem a jogszabályokat az élethez”. Kiemelte: nem kívánták azt elvárni a kereskedőktől, hogy a karácsonyi csúcs idején cseréljék le a gépeket, ezért a támogatásnak is új feltételeket szabnak majd. Közlése szerint olyan új reális határidőt adnak meg, amelyre mindenki, aki akarja, le tudja majd cserélni a kasszát. Tájékoztatása szerint már 15 ezer online bekötött gép van az országban.

A nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a nagy láncokkal is elnézőek lesznek: a pc-alapú kasszák esetén is január 1. volt a szigorú határidő, akik az idén nem rendelkeznek online kapcsolatra képes géppel, elvben óriási büntetésre számíthatnak. Varga Mihály szerint azonban kiderült, hogy “a magyar informatikai piacon nem volt meg a szükséges fejlesztési kapacitás” ahhoz, hogy minden nagy láncnál, benzinkúthálózatban és gyógyszertárban sikerüljön átállni, ahol ilyen gépeket használnak. Ezért a NAV-nak mérlegelési jogkört adtak: amennyiben az üzemeltető megtett mindent az átállás érdekében, és ennek elmaradása nem rajta múlt, a hatóság nem büntet. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink