Nem okozott megbetegedést az E.coli baktériummal fertőzött kolbász

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 05. 12:11

Más, nem a németországi hasmenést okozó baktérium-törzshöz tartozó colit mutattak ki egy magyar kolbászban az osztrákok.

Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).

Ausztria június 27-én jelezte, hogy egy liezeni hatósági piacellenőrzés során vett füstölt kolbász mintában E.coli-t mutattak ki. Az MgSzH élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai az azonnal elrendelt hatósági vizsgálat során megállapították, hogy a kifogásolt termék egy magyarországi húsboltból származik, és még májusban készült. A fellelt mennyiséget a hatóság szakemberei azonnal lefoglalták, a sopronkövesdi bolt működését és a még raktáron lévő termékek értékesítését további intézkedésig felfüggesztették, és a legnagyobb biztonságra törekedve elrendelték a helyszín alapos fertőtlenítését, illetve a fellelt termékek vizsgálatát – áll a közleményben.


Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján már most megállapítható, hogy a riasztást kiváltó esemény helyi, kereskedelmi jellegű, véletlenszerű, és nem hozható összefüggésbe a nyugat-európai eseményekkel, a kimutatott kórokozó más baktérium törzshöz tartozik – közölte a hivatal.

Ausztriába a közlemény szerint egy büki, csak ausztriai piacokon, vásárokon értékesítő kereskedő által jutott a termék, aki nyilatkozata szerint 18,2 kg kolbászt próbált meg ily módon értékesíteni. A minimális mennyiségű kolbászt, amelyben kimutatták a baktériumot, május közepén gyártotta az előállító. Megbetegedés nem történt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink