Miért használnak adalékanyagokat?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 05. 08:07

A közhiedelemmel ellentétben nem minden adalékanyag szintetikus, valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő. Sok közülük pedig olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár otthon a kertünkben is nőhetnek.

A Nestlé Életmód Iránytű januári számában közelebbről is megismerkedhet az adalékanyagok egyes csoportjaival: a színezékekkel, az édesítőszerekkel és az ízfokozókkal.

Az adalékanyagokkal kapcsolatban gyakran felvetődő kérdésekre Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa válaszol.

Miért használnak adalékanyagokat?

Azért mert az adalékanyagok:

– biztosítják az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságát, frissességét;

– javítják az ételek tápértéket;

– fokozzák az ételek ízhatását, javítják a színét, állagát;

– egyszerűbbé és gyorsabbá teszik az ételek elkészítését.

Létezik adalékanyag-allergia; és ha igen, mik a tünetei?

Táplálék-allergia leggyakrabban a gluténtartalmú gabonafélék, pl. a búza, valamint a tojás, a tej, a halak és egyéb tengeri élőlények, a szója, és az olajos magvak, pl. a földimogyoró fogyasztása esetében jelentkezik. Allergia esetén ezek a táplálékok meghatározott tünetekkel (pl. kiütések a bőrön, hasmenés, légúti panaszok) járó túlzott immunreakciót váltanak ki a szervezetben. Az élelmiszer-adalékanyagok iránt megmutatkozó érzékenység azonban különbözik a táplálék-allergia esetében tapasztalt jelenségtől, ugyanis ez esetben a fokozott immunválasz általában elmarad. Nagyon nehéz megállapítani, hogy egy tünetet az élelmiszer mely összetevője váltotta ki. Az adalékanyagok esetében tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezeket a vegyületeket nagyon kis mennyiségben alkalmazzák. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az adalékanyagok okoznak-e túlérzékenységi reakciót.

Kapcsolódó cikkeink