Miért használnak adalékanyagokat?
A közhiedelemmel ellentétben nem minden adalékanyag szintetikus, valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő. Sok közülük pedig olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár otthon a kertünkben is nőhetnek.
A Nestlé Életmód Iránytű januári számában közelebbről is megismerkedhet az adalékanyagok egyes csoportjaival: a színezékekkel, az édesítőszerekkel és az ízfokozókkal.
Az adalékanyagokkal kapcsolatban gyakran felvetődő kérdésekre Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa válaszol.
Miért használnak adalékanyagokat?
Azért mert az adalékanyagok:
– biztosítják az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságát, frissességét;
– javítják az ételek tápértéket;
– fokozzák az ételek ízhatását, javítják a színét, állagát;
– egyszerűbbé és gyorsabbá teszik az ételek elkészítését.
Létezik adalékanyag-allergia; és ha igen, mik a tünetei?
Táplálék-allergia leggyakrabban a gluténtartalmú gabonafélék, pl. a búza, valamint a tojás, a tej, a halak és egyéb tengeri élőlények, a szója, és az olajos magvak, pl. a földimogyoró fogyasztása esetében jelentkezik. Allergia esetén ezek a táplálékok meghatározott tünetekkel (pl. kiütések a bőrön, hasmenés, légúti panaszok) járó túlzott immunreakciót váltanak ki a szervezetben. Az élelmiszer-adalékanyagok iránt megmutatkozó érzékenység azonban különbözik a táplálék-allergia esetében tapasztalt jelenségtől, ugyanis ez esetben a fokozott immunválasz általában elmarad. Nagyon nehéz megállapítani, hogy egy tünetet az élelmiszer mely összetevője váltotta ki. Az adalékanyagok esetében tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezeket a vegyületeket nagyon kis mennyiségben alkalmazzák. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az adalékanyagok okoznak-e túlérzékenységi reakciót.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: októberben 3,2 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2024. októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >Tépett sertéshússal érkezik a McDonald’s legújabb szendvicse
A hazai McDonald’s november 14-én mutatja be országszerte Maestro burgercsaládja…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >