Nem lesznek magyar szakácsok a szakmák olimpiáján

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 26. 10:14

Március elején került megrendezésre az EuroSkills és a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills nemzetközi verseny hazai válogatóinak döntője – szakácsok, cukrászok, pincérek nélkül –, azaz Magyarországot nem képviselhetik fiatal kollégáink 2014-ben Lille-ben, illetve 2015-ben Sao Paoloban.

Nem lesznek magyar szakacsok a szakmak olipiajan

Az MKIK a helyzetet azzal magyarázza, hogy ők csak a győztesek kiutazásának költségét vállalják, valamint a hazai döntő megrendezésének adnak helyet, de a versenyhez szükséges eszközök megszerzése és az előversenyek lebonyolítása a szakmai szövetségek feladata. Az MNGSZ úgy véli, a versenyhez nem tudnának szponzorokat találni, mert nincs Magyarországon olyan konyhagépekkel foglalkozó vállalkozás, amelyik erre a célra kölcsönadna 60-80 millió forint értékű konyhagépet. Információink szerint a kamara „támogatása” fejében elvárja a jó helyezést is, amit a többnyire jól felkészített, megfelelő felszereléssel érkező konkurencia mellett nehezen teljesíthető feladat.

A verseny szabályai szerint pincérek csak szakácsokkal párban indulhatnak, a fiatal cukrászokat pedig az utóbbi években inkább elijesztette, mint motiválta a részvétel lehetősége a nemzetközi stílusban rendezett hazai versenyeken, így a vendéglátáshoz köthető szakmák képviselői csak integethetnek az utazó szobafestőknek, fodrászoknak, hegesztőknek és a többi kevésbé szponzorigényes szakma delegáltjainak.
Képünkön az EuroSkills két évvel ezelőtti eredményhirdetése – akkor még így tudtunk örülni Berki Zsolt 4. és Kaskó Jessica 3. helyének

Kapcsolódó cikkeink