Nem lesznek magyar szakácsok a szakmák olimpiáján
Március elején került megrendezésre az EuroSkills és a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills nemzetközi verseny hazai válogatóinak döntője – szakácsok, cukrászok, pincérek nélkül –, azaz Magyarországot nem képviselhetik fiatal kollégáink 2014-ben Lille-ben, illetve 2015-ben Sao Paoloban.
Az MKIK a helyzetet azzal magyarázza, hogy ők csak a győztesek kiutazásának költségét vállalják, valamint a hazai döntő megrendezésének adnak helyet, de a versenyhez szükséges eszközök megszerzése és az előversenyek lebonyolítása a szakmai szövetségek feladata. Az MNGSZ úgy véli, a versenyhez nem tudnának szponzorokat találni, mert nincs Magyarországon olyan konyhagépekkel foglalkozó vállalkozás, amelyik erre a célra kölcsönadna 60-80 millió forint értékű konyhagépet. Információink szerint a kamara „támogatása” fejében elvárja a jó helyezést is, amit a többnyire jól felkészített, megfelelő felszereléssel érkező konkurencia mellett nehezen teljesíthető feladat.
A verseny szabályai szerint pincérek csak szakácsokkal párban indulhatnak, a fiatal cukrászokat pedig az utóbbi években inkább elijesztette, mint motiválta a részvétel lehetősége a nemzetközi stílusban rendezett hazai versenyeken, így a vendéglátáshoz köthető szakmák képviselői csak integethetnek az utazó szobafestőknek, fodrászoknak, hegesztőknek és a többi kevésbé szponzorigényes szakma delegáltjainak.
Képünkön az EuroSkills két évvel ezelőtti eredményhirdetése – akkor még így tudtunk örülni Berki Zsolt 4. és Kaskó Jessica 3. helyének
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >