Nem lesz román áfaemelés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 03. 00:00

Cáfolta a román pénzügyminiszter azokat a híreszteléseket, miszerint a román hatóságok a 19 %-os áfa emelésére készülnek. Vizsgálják ugyanakkor az adóalap kiterjesztésének lehetőségét.

A tárcavezető a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével folytatott tárgyalásokat követően újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem emelik az áfát, de elismerte, hogy tárgyalnak az adóalap szélesítésének a lehetőségéről.
Május 7-ig Romániában tartózkodik az IMF küldöttsége, a soros negyedévi felülvizsgálat következtetéseitől függ, hogy Románia megkapja-e az IMF-től a 850 millió euró értékű, ötödik hitelrészletet, vagy sem. Bukarest tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF szervezésében.
Korábban Mugur Isarescu román jegybankelnök is ellenezte az áfa emelését, szerinte ez az intézkedés nem segíti a román gazdaság növekedését.
A román költségvetésre nyomás nehezedik amiatt, hogy a gazdaság növekedése az idén várhatóan elmarad a remélt szinttől, akárcsak a költségvetés bevételei. A kormány egyelőre a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százalékos növekedésére számít, de a pénzügyminiszter szerint ez is túlságosan optimista becslés, miután az év elején még 1,3 százalékos GDP-növekedéssel számoltak – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink