Nem lesz drámai élelmiszerinfláció, sőt: olcsóbbak is lehetnek az árstopos termékek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 07. 12. 14:23

Az árstop augusztusi megszüntetése nem jár jelentős áremelkedéssel a hatósági áras élelmiszerek esetében. Sőt, egyes termékek ára még a rögzített árnál is olcsóbb lehet. Azt az állítást, hogy az árstop után drámai áremelkedés következik be, ellentmondanak a rendelkezésre álló piaci adatok, így megalapozatlan. A hatósági áras élelmiszerek ára gyakorlatilag nem változik az árstop megszűnésével, sőt bizonyos termékek ára jelentősen csökkenhet – olvashatjuk a napi.hu friss cikkében.

A tojásra is árstop volt érvényben

A kormányrendelet szerint az árstop megszűnését követően nem azonnal, hanem egy átmeneti időszak után, lényegében két lépésben áll vissza a nyolc érintett élelmiszer piaci ára. Bár augusztustól megszűnik a szabályozott árazás, a kereskedők jelentős áremeléssel nem reagálhatnak az intézkedésre.

Az augusztus elsejétől megszűnő hatósági ár lehetővé tenné az üzletláncok számára, hogy nagyobb árrést alkalmazzanak, így enyhítve a hosszú ideig tartó árkorlátozás miatt elszenvedett veszteségeket. Azonban erre lehetőségük legkorábban októbertől lesz.

A rendelet előírja, hogy az árstop megszűnését követő átmeneti időszakban, azaz augusztus elsejétől szeptember 30-ig a kereskedők nem adhatják drágábban az érintett élelmiszereket, mint azok beszerzési árai. Ráadásul, a júniustól bevezetett kötelező akciózás a nyolc élelmiszerre is vonatkozik: hetente legalább két terméket legalább 15 százalékos árengedménnyel kell kínálniuk.

Kapcsolódó cikkeink