Nem készült még kormányelőterjesztés a hamburgeradóról

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 31. 14:17

Cáfolja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára azt a csütörtök reggeli sajtóértesülést, miszerint már kész előterjesztés fekszik a kormány előtt a hamburgeradóra vonatkozóan.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Egészségügyi Rendszertudományi Irodája nem készített kormányelőterjesztést a hamburgeradóra vonatkozóan – olvasható az államtitkárság csütörtök délelőtt kiadott közleményében.

Ismeretes, a Világgazdaság csütörtöki száma arról írt, hogy az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet Rendszertudományi Irodája kormányelőterjesztést készített, amelyben az egészségügyi termékdíj kivetését javasolják. A napilap szerint akár 386 milliárd forinttal is hízhatott volna ezáltal a költségvetés.

Az államtitkárság azonban hangsúlyozza, hogy keresi azokat az alternatív forrásokat, amelyeket vissza lehet fordítani az egészségügybe az orvosok bérezésére, egyik ilyen lehetőség a népegészségügyi termékdíj.

Államtitkárság több alkalommal nyilatkozta, hogy a népegészségügyi termékdíj adótípusú teher, s mint ilyen annak bevezetése a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik. A termékdíj bevezetésének részletein több szakértői munkacsoport is dolgozik. Nem az alapélelmiszerek drágulása a cél, hanem az, hogy a népegészségügyi katasztrófahelyzet előtt álló Magyarországon csökkenjen az egészségre káros élelmiszerek fogyasztása – idézi a közleményt a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink