Nem kerülhetjük el a tojásárak emelkedését

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 13. 12:43

Nemcsak a közelgő húsvét miatt emelkedhet drasztikusan az eddig szolid mértékben dráguló étkezési tojás ára a boltokban. Egy Európai Uniós rendelet miatt még idén 40 milliárdos beruházást kellene eszközölniük a hazai termelőknek, aminek következményeként a hazai tojótyúk-állomány negyede kieshet a termelésből.

A KSH hétfőn megjelent adatai szerint a mezőgazdasági termékek közül egyedül csak az étkezési tyúktojás termelői ára csökkent az elmúlt egy év alatt, ez az állapot azonban várhatóan nem marad fenn sokáig. Az EU 1999-ben elfogadott irányelve ugyanis komoly pluszkiadásokat okozhat a tojástermelőknek, mivel a hagyományos ketreceket 2012. január 1-ig olyan módosított tojóketrecekre kell lecserélniük, melyek nagyobb mozgásteret biztosítanak az állatok számára. Hazánkban egyelőre csak a nagyobb, tőkésebb üzemek tudtak alkalmazkodni az előírásokhoz.

A magyar tyúktartás háromnegyede háztáji és mindössze egynegyede ketreces, viszont az üzletekben kapható tojás 95 százaléka származik ketrecekben tartott tyúkoktól. Bár az állatbarát tartás jobb termékminőséget eredményez, ugyanakkor minél természetesebb módon nevelkednek az állatok, annál nagyobb az egységnyi termékre jutó önköltség. Ha a hagyományos tartásformát tekintjük az alapnak, akkor a felújított ketreces mód 8 százalékkal, a mélyalmos tartás 21 százalékkal, a szabad tartás 50 százalékkal, a biotartás pedig 100 százalékkal növeli az önköltséget.

Az uniós szabályozás a gazdák egyharmadát rendkívül nehéz helyzetbe sodorhatja, hiszen az ágazatban dolgozók többsége már most is veszteséges : a takarmány ára egy év alatt a duplájára nőtt, miközben a felvásárlási árak csökkentek. Így egy év múlva a tojótyúk-állomány negyede kieshet a termelésből. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenlegi hazai termelés 2,5 millió darab, ami alig több mint a fele a hazai szükségleteknek, így már most is importra szorulunk – írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink