Nem kérik el az élelmiszerek valódi árát a boltokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 09. 07. 11:19

A rejtett költségeket is figyelembe vették, így kalkulálták ki az egyes élelmiszerek úgynevezett valódi árát egy németországi kutatásban – írja a magyarmezogazdasag.hu nyomán a startlap.hu.

A Penny Market egyik németországi boltjában 16 élelmiszer dupla árcímkét kap: az egyiken az az ár látható, amit a pénztárnál fizetni kell érte, a másikon pedig, amennyibe akkor kerülne, ha beleszámolnák az árába az előállításához igénybe vett összes környezeti erőforrást – írja a hozzátéve: az augsburgi egyetem kutatása alapján kalkulált számok megdöbbentőek.

A kutatók egyebek között azt vették figyelembe, hogy mennyi üvegházhatású gázzal jár, mire egy-egy termék eljut az üzletek polcaira, illetve számszerűsítették a túltrágyázás következményeit, valamint a folyamatok energiaigényét is.

A végeredmény főleg a húsoknál és más állati eredetű termékeknél megdöbbentő: egy félkilós darált hús ára 173%-kal lenne magasabb a bolti árnál, ha a rejtett költségeket is figyelembe vennék, vagyis 2,79 euró helyett 7,62 eurót kellene fizetnünk érte (kerekítve kb. 1000 forint helyett kb. 2500-at). A tej 122%-kal lenne drágább, a gouda sajt 88%-kal, a mozzarella 52%-kal. (magyarmezogazdasag.hu, startlap.hu)

Kapcsolódó cikkeink