Nem kell Kínának az amerikai csirkeláb

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 08. 00:00

Peking február 13-tól dömpingellenes vámot vezet be az Egyesült Államokból érkező csirkehúsra. A kínai álláspont szerint az USA éveken keresztül árasztotta el Kínát csirkelábbal és csirkeszárnnyal.

A kínai baromfi tenyésztők szövetsége kifogásolta, hogy az amerikai cégek azokat a csirkerészeket árusítják Kínában, amelyek az Egyesült Államokban nem kellenek.
A csirkeláb és csirkeszárny csemegének számít Kínában, így itt jóval magasabb áron adható el, így az amerikai cégek számára nagy üzletet jelentett az export. Most viszont – cégtől függően – 40-80 százalékos plusz teher sújtja majd az exportőröket, ezzel Kína gyakorlatilag ellehetetleníti az amerikai baromfiimportot.
Peking és Washington között hónapok óta fokozódik a feszültség. A két ország egyrészt kölcsönösen dömpinggel vádolja egymást, másrészt tovább növeli a konfliktust, hogy Barack Obama közölte: a kínai kérésé ellenére is találkozni szeretne a Dalai Lámával. Szintén felébresztette Kína haragját, hogy a közelmúltban új, 6,4 milliárd dolláros fegyverszállítási üzletet kötött Tajvannal – írja a BBC News nyomán a Világgazdaság Online.Kapcsolódó cikkeink