Nem kell a klóros szárnyas az oroszoknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 05. 00:00

Oroszország 2010. január 1-jétől betiltotta a klórtartalmú szerekkel tisztított szárnyasok importját – jelentette be az orosz egészségügyi főhatóság vezetője. A döntés nem érinti az Európai Uniót, annál inkább az Egyesült Államokat.

Gennagyij Onyiscsenko az Interfax jelentése szerint utalt arra, hogy az intézkedés nem vonatkozik az Európai Unióban előállított vágott baromfira, mert ott már nem engedélyezik a felületi szennyeződések eltávolításához korábban használt klór alkalmazását. A tilalmat eredetileg 2009. január 1-jén tervezték bevezetni, de a kormány 2008. végén úgy határozott, hogy egy évvel elhalasztja a baromfiimportra vonatkozó új egészségügyi szabvány bevezetését, mert az jelentősen visszavetette volna a bevitelt.
A döntés elsősorban az amerikai exportőröket érinti érzékenyen, miután ott elterjedt gyakorlat, hogy klórtartalmú fertőtlenítőszerrel kezelik a vágott szárnyasokat.
Ráadásul az orosz kormány nemrégiben csökkentette a jövő évi amerikai szárnyas- és sertésimportra vonatkozó mennyiségi kvótákat. Oroszország az amerikai szárnyas és sertéshús legnagyobb felvevőpiaca. Az amerikai hústermelőket már az idén is érzékenyen érintette a globális keresletcsökkenés – írta az MTI nyomán a Magyar Nemzet Online.
Kapcsolódó cikkeink