Nem ismerik eléggé a fogyasztók az étrend-kiegészítőket a Nébih felmérése alapján
A Nébih felmérése szerint sokan fogyasztanak étrend-kiegészítőt, jellemzően többfélét is, ugyanakkor a termékkört érintő alapvető információkkal már nem mindenki van tisztában, ezért a hivatal szakemberei egy, a fogyasztókat segítő útmutató összeállításán dolgoznak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel pénteken.
A Nébih tavaly decemberben kezdődött online kutatásából, amelyben 508-an vettek részt, egyebek közt kiderült, hogy a válaszadóknak mindössze 34 százaléka tudta, hogy az étrend-kiegészítők is élelmiszernek minősülnek. A fogyasztók többsége tudja, hogy az étrend-kiegészítők veszélyesek is lehetnek, de az élettani hatásaikkal nincsenek tisztában – írták.
A fogyasztók hiányos ismeretei miatt a Nébih útmutatót fog összeállítani a fogyasztókat leginkább foglalkoztató kérdésekről – tették hozzá.
A válaszadók 85 százaléka napi rendszerességgel szed étrend-kiegészítőket, nagyobb részük többet is. A családosok csaknem 73 százaléka a gyermekének szintén ad valamilyen készítményt – emelték ki a felmérés eredményei közül.
A válaszolók 95 százaléka vitaminokat, multivitaminokat, ásványi anyagokat vesz, 51 százalék pedig egyéb immunerősítő, egészségvédő termékeket is.
A visszajelzések szerint 56 százalék 5 és 15 ezer forint közötti összeget költ havonta étrend-kiegészítőkre.
A felmérési eredmények részletes ismertetése a Nébih honlapján olvasható. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában…
Tovább olvasom >Tesztelték az idei kókuszos szaloncukrokat: íme a legjobbak
A Szupermenta idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ennek alkalmából a…
Tovább olvasom >Így lehet pazarlásmentes a karácsony
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >