Nem hajlandóak eleget fogyasztani a németek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 26. 00:03

Ez a megállapítás olvasható a német szövetségi statisztikai hivatal szerdán Wiesbadenben közzétett jelentésében, amely szerint a német GDP a tavalyi válságév egészében 5 százalékkal zsugorodott.

A tavalyi negyedik negyedben a GDP az előző negyedév szintjén stagnált. Emiatt nem folytatódott a német gazdaság enyhe növekedése, amelynek rátája a tavalyi második negyedben 0,4 százalék, a harmadik negyedben pedig +0,7 százalék volt – tudósít az N24.
A jelentés rámutat, hogy 2009 negyedik negyedéven a növekedésnek a külkereskedelem adott impulzust: míg az export az előző negyedévhez képest 3 százalékkal nőtt, az import 1,8 százalékkal csökkent. Ám ezt ellensúlyozta az állami és magánfogyasztások összesen 2,1 százalékos visszaesése. A folyó negyedévben a konjunktúra-szakértők erőteljes, kereken 0,5 százalékos növekedést várnak.
Februárban a német üzleti klíma is romlott, ami véget vetett a megelőző tíz hónap folyamatos javuló tendenciájának – derül ki az Ifo intézet legfrissebb mutatójából. A hétezer cég megkérdezése alapján összeállított mutató a januári 95,8 pontról 95,2 pontra süllyedt februárban – írja az N24 nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink