Nem épül fel a négycsillagos hotel Algyőn

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 09. 11:11

Nem épül fel a Borbála fürdő mellé tervezett négycsillagos szálloda Algyőn. A beruházónak az 1,2 milliárdos fejlesztéshez megvan az önereje és az uniós támogatása, de nem kap bankhitelt.

Szegeden és környékén az utóbbi években szállodaépítési láz tört ki. Csupa négycsillagos hotel újult meg, épült és épül. Két éve nyitott újra az újszegedi Hunguest Hotel Forrás, átadták Vásárhelyen a Hotel Ginkgo Sast. Tavaly óta fogad vendégeket a Colosseum Hotel Mórahalom, a szegedi Hotel Soleil és a Mozart Hotel. Befejezéshez közelít a Gutenberg utcai Szent János Panzió. A Somogyi-könyvtár mögötti szállodát idén októberben tervezik átadni. Év végére elkészülhet a Tiszavirág is a Hajnóczy utcában.

Bár még nem látszik semmi a József Attila sugárút 53. szám alatti Lupus hotelből, a beruházó J. A. Apartmanház Kft. nem mondott le a terveiről. 1,4 milliárd forintból – 422 milliós támogatással – felépíti a 3 szinten 46 szobás szállodát. Azért húzódott ilyen sokáig a kezdés, mert egy évig kellett küzdeni a bankhitelért.

Algyőn továbbra is fenntartható lenne egy négycsillagos szálloda a szakértő szerint, csak meg kellene építeni. Optimizmusra ad okot, hogy a mórahalmi hotel megy, hogy a wellness mellett Algyőn a gyógyászatra is alapoznának, valamint hogy Szeged 800–1000 fős konferenciákat rendez egymás után, és van igény a minőségi szálláshelyekre a városban és vonzáskörzetében.

Nem épül fel viszont az algyői Borbála fürdő mellé tervezett négycsillagos hotel. Mint arról tavaly márciusban a delmagyar.hu beszámolt: 48 szobás, 120 vendég befogadására alkalmas wellness-szállodát akart felhúzni 2012 év végére a Dél-Alföld Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. A helyi építőipari vállalkozás tulajdonában lévő cégnek a nagyközség önkormányzata nyilvános versenytárgyaláson adta el a telket 12,9 millió forintért. A közel 1,2 milliárdos beruházás 450 millió forint uniós támogatást kapott. Az összeg másik egyharmadát a vállalkozás önerőből teremtette elő, 300–400 millió forint bankhitelt kért. Csakhogy hosszas huzavona árán sem sikerült hozzájutnia a kölcsönhöz. A cég vállalkozási főmérnöke szabadságon van, nem tudtuk elérni.

Kunz Péter, a Novotel korábbi igazgatója, aki tanácsadóként segíti az algyői vállalkozás munkáját, elmondta: – A jelenlegi viszonyok közt nem talált bankot, amely finanszírozza a beruházást. Ha a bank nem ad pénzt, nincs építkezés. Ez a következménye a különadónak, végtörlesztésnek. Ha nincs építkezés, nincs munka, ilyen egyszerű a láncreakció. A bank szempontjait is meg lehet érteni, rájött, hogy alaposabban meg kell vizsgálni a hitelezést. Ismereteim szerint az elnyert támogatás felhasználására a cég haladékot kért, vagyis nem mondott le végérvényesen az építkezésről.
(delmagyar.hu)

Kapcsolódó cikkeink