Nem emelt érdemi kifogást az EB a dohánycégek egészségügyi adójának új javaslata ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 02. 11:25

Az Európai Bizottság (EB) nem emelt érdemi kifogást a dohánycégek egészségügyi adójáról szóló új magyar javaslattal szemben – értesült brüsszeli forrásból szerdán a Magyar Idők.

dohanybolt

A napilap online kiadása emlékeztet: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még október végén jelentette be, hogy a kormány új javaslatot dolgozott ki a nyáron az Európai Bizottság által felfüggesztett dohányipari különadó helyett. A bizottság júniusban azt kifogásolta, hogy a tavaly év végén elfogadott, a dohányipart sújtó egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény meredeken emelkedő adókulcsokat alkalmaz, és ez tiltott állami támogatást jelent azon cégeknek, amelyek kisebb kulccsal adóznak.

A kormány válaszul egyrészt beperelte a bizottságot az Európai Unió Bírósága előtt a felfüggesztő rendelkezés jogszerűtlen alkalmazása miatt, másrészt, már kora ősszel előkészítette, és a bizottságnak is megküldte új törvényjavaslatát.

Az új különadó azokat a cigarettákat adóztatná meg – szálanként 4 forinttal – amelyek a rászokást segítik vagy a leszokást nehezítik.

A napilap információi szerint a bizottság néhány javaslatot ugyan megfogalmazott a kormány tervezetével kapcsolatban, ám érdemi kifogást nem emelt. Ez lényegében azt jelenti, hogy – mint egy kormányzati forrás fogalmazott az újságnak – egy “utolsó kör” egyeztetést követően a dohánycégeknek már a jövő év elején újabb egészségügyi hozzájárulást fizethetnek.

A lap szerint az új adó azért is különösen kellemetlen lenne a dohányiparnak, mert nem ez az első olyan intézkedés, amelyet rövid idő alatt kénytelenek lennének elszenvedni. Egy kormányzati forrás ugyanakkor azt sem tartotta kizártnak, hogy a most kialakult helyzet újragondolásra készteti majd a nemzetközi dohánycégeket, és megpróbálnak majd egyezségre jutni néhány alapvető szabályozási kérdésben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink