Nem egészséges mindig ugyanazt enni reggelire és vacsorára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 29. 08:59

A mindennap azonos étrend reggelente és esténként kényelmes és időtakarékos megoldás lehet, de vajon valóban egészséges-e hosszú távon? A Huffpost által megkérdezett dietetikusok szerint a monoton étrendnek vannak előnyei és hátrányai is.

Előnyök és kényelmi szempontok

Az egyoldalú táplálkozás veszélyes lehet

Sokan azért választják a mindennapos azonos ételek fogyasztását, mert ez leegyszerűsíti az étkezési előkészületeket és rutinokat. Egy megszokott étrenddel könnyebb követni a tápanyagbevitelünket, és ha kedvenceink nemcsak finomak, hanem táplálóak is, az étrend fenntartása még könnyebb. Például sokan reggelire tojást, joghurtot vagy pirítóst fogyasztanak, vacsorára pedig csirkét, brokkolit és rizst. Ez az egyszerűség és rendszeresség kényelmes lehet, de veszélyeket is rejthet.

Az egyoldalú étrend veszélyei

Katherine Metzelaar, seattle-i dietetikus szerint, ha valaki napi szinten ugyanazokat az ételeket eszi, fennállhat a veszélye, hogy elkerülő/korlátozó táplálékfelvételi zavar (ARFID) alakul ki nála. Egy sportoló barátja például minden nap ugyanabban az időben, ugyanazt az ételt fogyasztja, hogy fenntartsa energiaszintjét és támogassa emésztési folyamatait. Az ilyen szigorú étrend azonban hosszútávon tápanyaghiányhoz és a bélrendszer egészségének romlásához vezethet.

A változatos étrend fontossága

Emily Van Eck, austini dietetikus szerint a problémára az a legjobb megoldás, ha növeljük az elfogyasztott élelmiszerek választékát. A változatos étrend segíthet a testünknek a legjobban működni, mivel különböző gabonafélék, zöldségek és fehérjék fogyasztásával több tápanyaghoz juthatunk. A zöldségek különösen fontosak, mivel értékes rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást.

Mentális és szociális jólét

A kiegyensúlyozott étrend hiánya hosszú távon negatívan hat a mentális jólétünkre és szociális életünkre is. Metzelaar szerint az étel nem csak táplálékforrás, hanem a társasági események központi eleme is. Az egyoldalú étrend korlátozhatja az étkezési lehetőségeinket és szorongást okozhat. Továbbá, a monoton étrend gyakran intenzív sóvárgást idézhet elő a „tiltott” ételek iránt, ami szintén káros lehet az egészségre.

A mindennap azonos ételek fogyasztása egyszerű és kényelmes megoldás lehet, de hosszú távon tápanyaghiányhoz és az egészség romlásához vezethet. A dietetikusok a változatos étrend fontosságát hangsúlyozzák, amely nemcsak a testünk, hanem a mentális és szociális jólétünk szempontjából is előnyös. Próbáljunk meg minél többféle élelmiszert beépíteni étrendünkbe, hogy a lehető legjobban támogassuk egészségünket és életminőségünket.

Kapcsolódó cikkeink