Nem csípősek a hegyes erős paprika vetőmagok teszteredményei
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei hegyes-erős paprikák vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta program legújabb tesztjén. A termékteszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis minden követelménynek megfelelt ‒ mind a 12 termék. A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján alakult ki. A teszt a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán folytatódik.

A pikáns íz kedvelői többfajta hegyes erős paprika vetőmagja közül választhatnak (Fotó: Pixabay)
A hegyes erős paprika gyakran kap helyet a kiskertekben, hiszen nagyszerű kiegészítője lehet a vasárnapi húslevesnek, a hétvégi bográcsozásnak és a különféle szendvicseknek is. A pikáns íz kedvelői többfajta hegyes erős paprika vetőmagja közül választhatnak. A Szupermenta a legutóbbi tesztje során összesen 12 kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgált meg, melyek között négy csávázott és hét hibrid szerepelt. Származásukat tekintve kilenc hazai, három pedig külföldi volt.
Vetőmagokról lévén szó, a Nébih laboratóriumi szakemberei elsősorban a legfőbb minőségi mutatókat: a csírázóképességet, valamint a tisztaságot vizsgálták meg
Ellenőrizték továbbá a tételek idegenmag-tartalmát is, azaz hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a vonatkozó határértékeknek minden egyes termék megfelelt. A hatósági felügyelők a paprikavetőmagok jelölésére is figyelmet fordítottak. Ellenőrizték a kötelező jelölések és az alapvető termékinformációk meglétét, így például a fajta és a származás feltüntetését. A vizsgálat során szintén szempont volt, hogy a vetőmagokat minőséget megóvó, zárt csomagolásban kínálják-e a vásárlóknak. A tesztelt termékek minden kritérium alapján megfelelőnek bizonyultak.
A kedveltségi vizsgálat ezúttal kérdőíves formában történt
A résztvevők olyan, felhasználóként fontos szempontok alapján értékelték a termékeket, mint a csomagoláson feltüntetett információk, valamint a felhasználási utasítás megléte és érthetősége. Emellett a hivatal szakértői pontozással értékelték a legfontosabb minőségi mutatók: a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi vizsgálatainak eredményeit.
A végső rangsor a kedveltségi és a hatósági vizsgálat összesített eredményei alapján született meg
A dobogó legfelső fokára a Royal Sluis Magrovet Cristobal F1 került, második helyezést ért el a Rédei Kertimag Palóc F1, a harmadik helyen pedig holtversenyben a Royal Sluis Magrovet Csípős Spirál F1 és a Garafarm Magrovet Hot Spirál F1 végzett. További információk, érdekességek, valamint a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/pikans-teszt-hegyes-eros-paprika-vetomagok-nagyito-alatt/. A termékteszt egyfajta folytatásaként a Nébih monorierdei fajtakitermesztő állomásán elvetett tesztelt magok fejlődését a szakemberek nyomonkövetik. A gyakorlati tapasztalatokról szintén beszámol majd a Szupermenta csapata.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
Újra megjelent a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Egyre több környező országban romlik az ASP helyzet
Az utóbbi hetekben a magyar határhoz közel lévő Temes vármegyében…
Tovább olvasom >Nébih: a hatóságok a legkisebb járványügyi kockázattal járó ártalmatlanítási megoldást alkalmazzák a ragadós száj-és körömfájás kezelése során
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a helyi állategészségügyi hatóságok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >