Nem csak dohányboltok árusíthatnak elektromos cigarettát a jövőben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 17. 11:06

Nem csak dohányboltban lehet majd kapni elektromos cigarettát, ha az Országgyűlés – várhatóan a jövő héten – elfogadja a trafiktörvény módosítását.

e-cigaretta

A szavazásra váró változtatás értelmében enyhébb szabályok vonatkoznak majd az elektromos cigaretták, valamint a mostanában piacra kerülő új típusú dohánytermékek, például a hevítéssel működő elektromos dohánytermékek értékesítésére: azokat szakboltokban is árusíthatják.
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén a Jobbik üdvözölte a kormányzati javaslatot. Staudt Gábor képviselő jelezte: az e-cigaretta nem csak nem dohánytermék, de a leszokást is elősegítheti, így nem lehet „beszorítani” az árusítását a nemzeti dohányboltokba. Elmondta, hogy számukra maga a trafikrendszer – mint a dohányzás elleni eszköz – elfogadható, mivel tényleg alkalmas arra, hogy a káros dohánytermékek elérhetősége csökkenjen. Ugyanez igaz a dohányellátó rendszerére is, mert a trafikosok visszajelzése alapján jól működik a kormány által a multinacionális dohánycégek féken tartására kitalált intézkedés.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a bizottsági ülésen kiemelte, hogy a szabályozás könnyítése nem lesz korlátlan, mert a fiatalkorúak szigorú védelmét az e-cigaretta kapcsán is biztosítani kell. Ezért, ha a korábban működő e-cigarettaboltok is árulhatnak majd elektromos cigarettát, akkor rájuk is vonatkoznak majd a fiatalkorúak fokozottabb védelmét célzó szabályok. Ennek részleteiről egy később megszülető kormányrendelet rendelkezik majd. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink