Tenni szeretne Jakab Lajos, a Gastrobázis cég tulajdonosa

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 23. 12:25

Aligha van olyan szereplője a vendéglátásnak, aki a szakoktatás színvonaláról, a használt tankönyvek minőségéről elégedetten nyilatkozna – furcsa módon, maguk az oktatók is negatívan ítélik meg a helyzetet. Akik azonban illetékesek lennének, képtelenek megoldást találni az égető problémákra. Nem a spanyolviaszt akarja feltalálni Jakab Lajos, a Gastrobázis cég tulajdonosa sem, de ráunt arra, hogy mindenki csak panaszkodik; ő nem csak beszél, de tenni is szeretne.

– A kezembe kerülő tankönyveket olvasva néha nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Ezeknek a sokszor a korábbi szakkönyvekből összeollózott, már a megjelenéskor elavult kiadványoknak évről évre alig változik a tartalmuk, ezért a szakmai hibák is állandóan ismétlődnek. Következetlenségeiket, szerkesztési aránytalanságaikat nem az én feladatom megítélni, de a nevetséges piktogramok, a fontosak helyett a ma már teljesen feleslegesnek tűnő információk erőltetése felbosszant. Felajánlottam hát oktató barátaimnak, hogy szakmai segítséget nyújtok korszerű tankönyv(ek) készítéséhez – részben szaktudásommal, akár szövegírással is, no meg a modern eszközök illusztrációként való fotózásához is rendelkezésre bocsátom az általam forgalmazott termékeket. Nemrégiben felkértek arra, hogy tartsak előadást egy szakiskolában, természetesen erre is szívesen vállalkozom.

Jakab Lajosnak minden tudása megvan ahhoz, hogy korszerű vendéglátóeszközökről beszéljen. 14 éve importálja ezeket, és külföldi kiállításokon folyamatosan nyomon követi fejlődésüket. Értékesítő munkája révén is folyamatos kapcsolatban van iskolákkal: sok helyre ő szállítja az oktatáshoz szükséges szakmai felszerelést. Nemrégiben egy vidéki iskola szakoktatója azzal kereste meg, hogy Budapestre jön a diákjaival, szeretné, ha az osztálykirándulás keretei között meglátogathatnák a bemutatótermét. És mivel hősünk nemcsak hangoztatja, hogy a diákoknak ismerniük kell a legkorszerűbb vendéglátóhelyi kellékeket, elveinek megfelelően erre is szívesen mondott igent.

– Ma az éttermek jelentős részében a konyhai, éttermi eszköztár szó szerint szedett-vedett. Valamiféle igényszintet ki kell a fiatalokban alakítani, hogy ez a helyzet idővel változhasson. De ehhez az is kell, hogy akik oktatják őket, tisztában legyenek a szakma mindenkori helyzetével, azaz számukra is továbbképzést kell nyújtani!

Kapcsolódó cikkeink