Nem bukott el a kínai túró rudi

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 22. 00:02

Az ígéretek szerint, ha csúszással is, de hamarosan elkezdik gyártani az itthon jól ismert túródesszert kínai változatát. A Túró Kiittyy üzeme már startra kész, a forgalmazáshoz egyetlen engedély hiányzik.

Tavaly nyáron arról szóltak a hírek, hogy az ősz folyamán elindulhat Kínában a Túró Rudihoz hasonló, a helyi igényekhez igazított túrós desszertek gyártása. A forgalmazás azonban nem kezdődött meg, s a hét elején olyan információk jelentek meg, melyek szerint az Eximbanknál vizsgálatot indítottak az ügyben. Három éve ugyanis a hitelintézet nyújtott mintegy kétmillió eurós kölcsönt a projekthez, amelynek sikere mára kétségessé vált. A beszámolók szerint a beruházásban magyar oldalól érintett EU-Milk Kft. eltűnt.
A Népszabadság azonban elérte Tóthfalusy Péternét, az EU-Milk ügyvezető igazgatóját. Ő elismerte, hogy az eredeti tervekhez képest csúszik a kínai rudi bevezetése, ám azt cáfolta, hogy bedőlt volna a beruházás. A késés egy, a forgalmazáshoz nélkülözhetetlen, a helyi élelmiszer-ipari hatóság által jegyzett szabványosítási engedély lassú kiadására vezethető vissza. A helyzet azért nem könnyű, mert a túrót Kínában egyáltalán nem ismerik, így forgalomba hozatali engedélyének megszerzése rendkívüli nehézkes.
Emiatt csúszott meg ázsiai partnerük is az Eximbanktól kapott hitel törlesztésével – tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki szerint ez csak egyszer fordult elő.
A kínai üzem egyébként teljesen elkészült, s a gyártáshoz szükséges engedélyeket is beszerezték. A próbagyártáson már túl vannak, ennek során mindent rendben találtak. Az ügyvezető cáfolta, hogy egy gépsort adtak volna át, valójában 83 gépet szállítottak le.
A Népszabadság megkereste az Eximbankot is, ahol annyit mondtak, a kínai rudikkal kapcsolatban semmilyen vizsgálatot  nem folytatnak. Már csak azért sem, mert az általuk folyósított kölcsönt a Magyar Exporthitel Biztosító garantálta, így a pénzüket mindenképpen megkapják – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink