Nem áll jól a kézműves sör szénája

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 08. 13:38

Nincs egyszerű dolga azoknak, akik ma itthon a kézműves sör-bizniszben szeretnének boldogulni: két éve a pandémia kitörése és a lezárások tették szinte lehetetlenné a hazai mikrofőzdék fennmaradását, most pedig az energiaválság és a drágulás jelent problémát. Ugyan a forgalom terén növekedés tapasztalható, azonban a magas infláció, az energia- és az alapanyagok drágulása, a gyenge forint és az Ukrajnában zajló háború egyszerre olyan nyomást helyeznek a magyar főzdékre, amivel nem biztos, hogy mindegyikük meg tud birkózni. Következzék a Pénzcentrum körképe a kézműves sörfőzdékről és arról, mire számíthatunk a kraftsörök piacán a közeljövőben.

Nehéz idők után még nehezebbek jönnek

A pandémia két éve legsúlyosabban a turizmus-vendéglátást érintette, az utóbbitól pedig szorosan függnek az itthon működő kézműves sörfőzdék. A járványhelyzet javulásával és a korlátozások megszűnése után az idei szezonban egészen visszaállt a kereslet a járvány előtti szintre, illetve van olyan főzde is, aki idén elmondása szerint a nehézségek ellenére növelni tudta a forgalmát. Azonban a 2022-es év sem ígérkezik könnyűnek az iparban: a sörfőzés egy magas energiaIgényű folyamat, a főzdékre pedig nem vonatkozott a rezsicsökkentés. Nem csak az áram és a gáz kerül most jóval többe, hanem a komló és a maláta is, melyek itthon kevéssé elérhetőek, így szintén külföldről szerzik be őket.

Külföldön a nyersanyagok ára jelentősen emelkedett, erre viszont rátesz egy lapáttal a forint. Az alapanyagok beszerzésekor a magyar főzdéknek is ugyanazt az árat kell megfizetni, a gyenge forint miatt viszont most ez jóval többe kerül a magyar főzdéknek, mint év elején. A kraftsörök esetében ráadásul nem mindegy, milyen árpa, maláta és komló kerül a keserű nedűbe, hiszen a kézműves főzdék termékei pont a magas minőségük miatt nyertek teret a piacon. „Az alapanyagköltségek euróban vannak, és alapvetően drága anyagokról van szó – ez pedig egyértelműen a sörökre rá lett terhelve” nyilatkozta a Pénzcentrumnak Ali Rawech Szami a HopToptól a drágulást hajtó tényezőkkel kapcsolatban.

Ilyen körülmények között elkerülhetetlen tűnik az áremelés, azonban az nem csak a főzdéktől függ, ezt mikor tudják végrehajtani. Aki gyakran fogyaszt hazai kézműves söröket, annak már feltűnhetett, hogy a legtöbb helyen már voltak emelések: általában 15%-kal drágultak a kisüzemi a sörök. A főzdék elmondása alapján ez viszont közel sem elég ahhoz, hogy a megemelkedett gyártási költségeket fedezze, ráadásul a piaci benzinár hatása még csak most fogja elérni őket. Így további drágulásra kell számolni, a hazai kézműves sörfőzdék pedig a járvány után újra szorult helyzetben vannak. Kérdés, ezzel a problémával hogy tudnak megbirkózni a sörkészítők. Ugyan a legtöbb főzde úgy látja, a kézműves sörök iránti érdeklődés meg fog maradni, azonban mindenképpen szűkülni fog az a réteg, akinek anyagilag belefér, hogy ilyen minőségű terméket válasszon.

A teljes anyag a Pénzcentrum cikkében olvasható, itt… 

Kapcsolódó cikkeink