Nem a magánélettel kell címlapra kerülni

Szerző: Glázer Szilvia Dátum: 2024. 03. 12. 08:14

Kadarkai Endre riporter hisz az emberi beszélgetésben, de abban is, hogy nem a magánélettel kell címlapra kerülni. Interjú szakmai titkokról és a média jövőjéről.

„Agyvérzés közeli állapotba kerülök, ha az emberek mindenféle külső körülményre, a szerencsére, a sorsra, a lehetőségekre hivatkoznak. Én azt gondolom, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.” – vallja Kadarkai Endre riporter, aki számos személyes interjút készített az elmúlt években a televízióban, rádióban és online világ platformjain. A szakember immár 20 éves múlttal a háta mögött nagyon sokat tett abba, hogy ide eljusson. Ezt ő is elismeri: „Nagyon sok munkát tettem bele a karrierembe és a fejlődésembe! Fontos, hogy mindig is szerettem hallgatni, a szakmámból kifolyólag is rengeteg történetet hallgattam végig és nagyon sokszor ezekre emlékszem is. Egyébként én nagyon akartam ezt a szakmát, már 10-12 éves korom óta. Semmit nem vettem olyan komolyan az életben, mint ezt.”

A neves riporter évekig rendszeresen elemezte és pontozta az interjúit, de ma már hisz a spontaneitásban és a rutinban. Nem mindig jó, ha ragaszkodik egy riporter az előre megírt kérdésekhez, hiszen akkor lesz élő és érdekes egy interjú, ha figyel a beszélgetőtársára és annak mondandójára reflektál a kérdéseivel is. Ezzel kapcsolatban elmondta: „Ha valami jól áll nekem, akkor az a beszélgetés. Érdekelnek az emberek. Én egyébként a mesterséges intelligenciával kapcsolatban is konzervatív vagyok, arra mindig lesz igény, hogy két hús-vér ember leüljön egymással beszélgetni. Természetesen ez a szakma is kinyílt és ma már influencerek is készíthetnek érdekes beszélgetéseket. Az biztos, hogy a youtube-on látható nézettségi szám kétségtelenül mutat valamiféle tetszési indexet, bár nem hiszek ezek mindenhatóságában.”

Nem tolerálja, ha valamelyik vendége utólag köt bele az interjúba, hogy a mégsem jelenhet meg a nagyközönség előtt. Ha valakit öt kamera vesz, akkor gondoljon arra, hogy amit mond, az kimegy a nézők elé. Ne mondjon el olyan dolgokat, amit nem szeretne megosztani idegenekkel. Ha valaki nem szeretne egy kérdésre válaszolni, akkor nyugodtan mondhatja azt interjú közben, hogy erről nem beszél, de ne utólag jusson ez eszébe. Ártó szándék egyébként még soha nem vezérelte senkivel szemben sem. Hozzátette: „A sajtót tudni kell kezelni, ha valaki beengedi a magánéletébe az újságírókat, hogy a hírverésből profitáljon, akkor ne lepődjön meg később, ha a negatív történésekre is kíváncsiak lesznek. Nekem egyébként azok a hőseim, akik nem a magánéletükel kerülnek címlapokra.”

Ha szeretne többet megtudni a riporteri munka kulisszatitkairól és Kadarkai Endréről, akkor hallgassa meg a FutureTalks podcast legfrissebb adását.

Kapcsolódó cikkeink