Nekilendülhet az orosz gazdaság?

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 13. 00:00

Az orosz gazdaság éves szinten 8,3 százalékkal bővülhet a belföldi keresletnek és az alumínium áraknak köszönhetően a második negyedévben – közölte a moszkvai székhelyű Renaissance Capital.

A befektetési bank a korábbi előrejelzésében még 7,9 százalékos bővülés szerepelt, miután emekedtek a bérek, nőtt a kiskereskedelmi értékesítés és csökkent a munkanélküliség. A gazdaság az első negyedévben várhatóan 7,5 százalékos növekedést mutatott.
Az orosz pénzügyminszter-helyettes, Andrei Klepach szerint az idei évben Oroszország 4,5 százalékos gazdasági növekedést mutathat fel. A fogyasztói bizalom nőtt az első negyedévben, miután a munkanélküliségi ráta februárban három havi emelkedés után 8,6 százalékra csökkent. Az átlagos havi bérezés éves szinten 2,9 százalékkal emelkedett
Az orosz szolgáltatóipari aktivitás márciusban október óta nem látott mértékben bővült a VTB Capital beszerzőmenedzser indexe alapján.
A gazdaság a tavalyi évben rekord mértékben 7,9 százalékkal zsugorodott, melyre az 1998-as pénzügyi válság óta nem volt példa. A zsugorodás azonban kisebb mértékű volt a vártnál, ugyanis az olaj ára az év végére emelkedésnek indult – írja a profitline.hu.Kapcsolódó cikkeink