Néhány perec, és ideér a trend

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

A tavasz végén az USA-ban tartott Nemzeti Perec Nap után az ottani szakmai és fogyasztólapok, gasztronómiai blogok egyre-másra a német bevándorlók által a 19. században hozott „süteménnyel” kezdtek foglalkozni. A kreatívabb vendéglátósok gyorsan kapcsoltak, és a perecet „cifrázni” kezdték. Ahogy a Culinary Institute of America egyik vezetője egy sajtóügynökségnek nyilatkozott: a perec (az angol átvette a német Pretzel szót) közelít ahhoz a trendfázishoz, amikor egy termékkel szinte mindenhol találkozik a vásárló.
Ha Paul Bocuse azt mondta, hogy ma már minden újdonság Amerikából jön, akkor talán nekünk sem árt körültekinteni, mi lesz a perecből New Yorkban.

A brooklyni Prime Meats étteremben csokoládéval vonják be, a város egyik legjobb pékség-cukrászdájának tartott Almondine-ben pedig vajjal és svájci Gruyére sajttal töltik a perecet. Ugyancsak Brooklynban, a Cafe Pedlarban minibriós-formára tekerik, és sonkát, szeletelt sajtot tesznek bele. Az Ardesia borbárban a tésztát virsli köré tekerik és forgatva sütik, a különleges „hot dog” mellé dijoni mustáros cheddar szószt ad a séf.

A perecmorzsát felhasználják almatortában, de még panírozó anyagnak is sült tintahalhoz vagy hagymakarikához. Tésztájából sütnek baguettet és szendvicskenyeret. A perec felhasználásához az azt gyermekkoruk óta jól ismerő magyar szakácsoknak is lehetnének kreatív hozzászólásaik…

Kapcsolódó cikkeink