A tanyagazdaságok fejlesztésére 200 millió szánható idén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 20. 09:07

A szeptember végén lezárult Tanyafejlesztési programra 460 pályázatot adtak be, több mint 2,5 milliárd forint összegben, ami jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló 930 millió forintos keretet – közölte Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Tanyafejlesztési program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme, melynek célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők gazdálkodásának a támogatása.

A pályázat egyik célterületére a tanyás térségek, települések fejlesztésére 730 millió forint fordítható, s erre 153 pályázat érkezett 1,9 milliárd forint összegben, míg a másik célterületre, a tanyagazdaságok fejlesztésére fordítható 200 millió forintos összegre 307 pályázatot nyújtottak be 630 millió forint támogatási igényt megjelölve.

Ángyán József hangsúlyozta: az első célterületen a rossz állapotú földutak javításához szükséges gépek és eszközök beszerzésére, valamint a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére érkezett be kiemelten sok pályázat, míg a második célterületen gazdálkodási gépek beszerzése, gazdálkodási épületek felújítása valamint az állatállomány bővítése a legnépszerűbb cél.

Ángyán József emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor még miniszterelnök-jelöltként járt a fülöpházi tanyákon és itt tett ígéretet arra, hogy kormányra kerülése esetén nagyobb gondot fognak fordítani a tanyákon élők helyzetének a javítására.

Az államtitkár utalt arra, hogy a következő költségvetési évben a Tanyafejlesztési programra 1,5 milliárd forint lesz elkülönítve.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet igazgatója elmondta, hogy a beérkezett pályázatok értékelését egy 9 tagú, Ángyán József államtitkár elnökletével működő bizottság értékeli és tesz javaslatot a támogatásokra.

A döntést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter november 30-ig hozza meg, majd decemberben megkezdődhet a szerződések megkötése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázók a szerződéskötés előtt ne vásároljanak a pályázat terhére semmit, mert csak a szerződéskötések utáni számlákat tudják a pályázat elszámolásába befogadni.

Balogh József országgyűlési képviselő (Fidesz), Fülöpháza polgármestere az MTI-nek elmondta: 2007-ben alapította meg a Magyar Tanyákon Élők Egyesületét, és javasolta már akkor, hogy a 300 ezer, tanyán élő ember életkörülményein javítani kell.

“Ez a pályázat jelentős lépés abba az irányba, hogy a tanyán élő emberek érezzék azt, hogy végre olyan kormánya van Magyarországnak, aki tesz is értük” – fűzte hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink