Négyezerrel te is kevesebbet költöttél a 19 órás boltzár mellett

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 28. 11:18

Pontosabban, a járvány miatt. Novemberben négyezer forint a pénztárcádban maradt – írja a blokkk.com. Az egy főre jutó boltos költekezés novemberben 99 ezer forint volt a hagyományos boltos körben, Budapesten 123 ezer forint, Nógrádban 71 ezer forint. Az olló 52 ezer forint. És a főváros boltos világa 12%-ot bukott novemberben, miközben a teljes boltos kör megcsúszása -0,3% volt.

Novemberben belépett a 20 órától megszabott a kijárási korlátozás és a 19 órás boltzár. Mese nincs, járvány van, az első a védekezés, de boltba így is lehetett menni. Ráadásul a 19 órás boltzár igazából az élelmiszeres és drogériás boltokat érintette, az iparcikkeseket alig, hiszen ott a boltok általában 18 órakor zárnak, így a nagyobb szakáruházak és a plázás boltok estek a korlátos körbe.

A megyés boltos olló 52 ezer forint

Az egy főre jutó boltos költekezést nézve jókora különbségek vannak az egyes megyék lakói között. Gazdasági fejlettség, közlekedési viszonyok, településszerkezet, idegenforgalom (főleg, ha letiltják), belföldi turizmus befolyásolja a boltos piac megyék közötti különbözőségeit, de a döntő a bér, a hó végi boríték vastagsága.

Egyébként az őszi hónapok (szeptembertől novemberig) lusta időszaknak számítanak a nyári felfutást követően a boltokban. Az egy főre jutó költekezésben is látszik ez, hiszen a korábbi számolgatásunk nyomán júliusban és augusztusban a Balaton parti megyék lepipálták Budapestet és Pest megyét is (ebben persze volt némi járványhatás). Szeptemberben a pénztárakban hagyott pénzt nézve esik a költekezés a nyárihoz képest, ezt követően októberben nagyobbra nyílnak a pénztárcák, de novemberben már nem nyitják olyan tágra a vásárlók. A különbség azonban az erősebb október és a nála gyengébb november között 2020-ban nagyobb volt, mint például 2019-ben, ami nyilván a járvány miatti óvatosságra és korlátozásra vezethető vissza. Az élelmiszeres piac még tartotta magát, de az iparcikkes nagyot zuhant, pedig csak a boltok vannak nyitva, kevés szolgáltatóhellyel együtt, nincs is hol máshol költekezni.

A megyés olló az év elejihez képest záródott valamelyest, hiszen januárban és februárban a fővárosiak közel kétszer annyit költekeztek a boltokban az egy főre jutó vásárlások értékét nézve, mint a szabolcsiak, vagy a nógrádiak. Hasonló nagyságrendű különbségek persze régebben is voltak.

Az április piaczuhanásban még kisebb lett a megyés olló, 35 ezer forint, ami nem véletlen, hiszen az iparcikkes boltzár miatt sokkal kevesebb helyen lehetett vásárolni.

Négyezer forint nem a boltban, hanem a pénztárcákban maradt

A nagy márciusi spájzolás 10%-ot dobott a hagyományos boltos mérlegen az egy főre jutó költekezést nézve: a januári 90 ezer forintról 99 ezer forintra ugrott úgy, hogy március második felében már csak 15 óráig lehettek nyitva az iparcikkes boltok. Az áprilisi zuhanás, majd a gödörből kapaszkodás során októberre ez az összeg már 100 ezer forint fölé csúszott, 103 ezer forint lett belőle. De hát jött a november és a kisebbre nyíló pénztárcák időszaka, aminek az eredménye, hogy 4 ezer forintot megfogtak a vásárlók és nem a boltban hagyták, hanem a pénztárcájukban:

 

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink